SVIJET

Ruske vlasti: Dvije starije osobe umrle od koronavirusa

U Rusiji je 658 zaraženih

Dvije starije osobe umrle od koronavirusa u Rusiji. Ilustracija

Avaz.ba

25.3.2020

Dvije starije osobe koje su bile pozitivne na koronavirus umrle su u Moskvi, objavile su zdravstvene vlasti ruskog glavnog grada, ali za sada nisu precizirale tačan uzrok smrti.

-Potvrđeno je da su pacijenti stari 88 i 73 godine imali upalu pluća i popratne tegobe-, dodaje se u saopćenju krizne jedinice moskovskog zdravstvenog centra.

Do sada u Rusiji nije službeno potvrđena nijedna smrt direktno povezana s koronavirusom, a ima 658 zaraženih, prema posljednjim podacima sanitarnih vlasti.

U utorak je jedna 69-godišnjakinja, za koju se sumnja da je bila zaražena novim koronavirusom, umrla u jednoj moskovskoj bolnici specijaliziranoj za liječenje te bolesti. Krizna jedinica je precizirala da je ona preminula u terminalnoj fazi raka i da je njezin test na koronavirus bio negativan.

Moskva je navela da je došlo do kretanja krvnog ugruška u plućnoj arteriji pa se njezina smrt ne smatra povezanom s Covidom-19.

Mnogi promatrači sumnjaju u transparentnost rada ruskih vlasti u upravljanju krizom i spominju mogućnost minimaliziranja težine situacije.

Predsjednik Vladimir Putin preporučio je u srijedu Rusima da ostanu kod kuće, proglasio neradnu sedmicu i odgodio glasanje o ustavnim promjenama kako bi se usporila pandemija, ali za sada nije naredio ograničenje kretanja.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin u utorak je rekao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da je broj slučajeva zaraze koronavirusom u tom gradu puno veći nego što to tvrde službene brojke. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.