SVIJET Vanredni virtuelni samit

Kralj Salman pozvao G20 da preuzme odgovornost za borbu protiv pandemije

Izjavio da zemlje članice G20 trebaju preuzeti odgovornost za finansiranje istraživanja metoda liječenja i razvoja vakcine protiv koronavirusa

Avaz.ba

Kralj Salman izrazio je saučešće zemljama zbog smrtnih slučaja

Foto: Ilustracija


Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz el-Saud pozvao je u četvrtak zemlje članice G20 da preuzmu odgovornost za borbu protiv pandemije bolesti COVID-19.

Tokom otvorenja vanrednog virtuelnog samita čelnika G20, kralj Salman je, izrazivši saučešće zamljama za smrtne slučajeva zbog koronavirusa, izjavio da zemlje članice G20 trebaju preuzeti odgovornost za finansiranje istraživanja metoda liječenja i razvoja vakcine protiv koronavirusa, prenosi saudijska novinska agencija (SPA).

- Posljedice ove pandemije proširile su se na globalnu ekonomiju, finansijska tržišta i globalne lance snabdijevanja, ometajući rast i razvoj i poništivši rezultate ostvarene u prethodnim godinama - kazao je.

Kralj Salman izjavio je da je saudijsko predsjedništvo nad G20 preuzelo vodstvo i da je sarađivalo sa partnerima i relevantnim organizacijama na poduzimanju svih neophodnih mjera radi suzbijanja širenja COVID-19 i zaštite ljudskog zdravlja.

Istaknuo je i da je odgovornost G20 da pruži ruku pomoći zemljama u razvoju i onima manje razvijenim da izgrade kapacitete i poboljšaju infrastrukturu kako bi prevazišle ovu krizu i njene reperkusije.

  • Kralj Salman ističe da svi zajedno možemo savladati ovu krizu

    Kralj Salman ističe da svi zajedno možemo savladati ovu krizu

    Foto: Ilustracija


Naglasio je da, pored važnosti pojedinačnih reakcija bilo koje zemlje, dužnost svih zajedno jačati saradnju i koordinaciju u svim aspektima usvojenih ekonomskih politika.

- Na trgovinskom frontu, G20 mora poslati snažan signal da povrati povjerenje u globalnu ekonomiju, obnavljajući što je prije moguće normalan protok robe i usluga, posebno vitalne medicinske robe - rekao je saudijski kralj, čija država ove godine predsjedava forumom G20.

Na kraju obraćanja, rekao je da je G20 i ranije dokazao svoju efikasnost u ublažavanju globalne finansijske krize i sposobnost da je prevlada.

- Danas smo, kroz našu saradnju, uvjereni da ćemo zajedno savladati ovu krizu i krenuti prema budućnosti, u kojoj svi ljudi napreduju i zdravi su – rekao je kralj Salman liderima G20 putem videolinka, završivši obraćanje porukom: 

- Neka je na vama mir, milost i blagoslov Božiji.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na