SVIJET

Čelnik Centralne banke: SAD su možda u recesiji

Njegove riječi u suprotnosti su s onima pojedinih savjetnika predsjednika Donalda Trampa, koji traže brže pokretanje privrede

SAD su možda u recesiji. Ilustracija

Avaz.ba

26.3.2020

Sjedinjene Američke Države su možda u recesiji, a tajming ponovnog pokretanja privrede zavisit će o rezultatima u kontroli širenja koronavirusa, izjavio je u četvrtak čelnik Centralne banke Džerom Povel.

- Mi nismo stručnjaci za pandemiju... Skloni smo slušati stručnjake. Doktor Fauci rekao je, otprilike, da će rokove određivati virus i to mi se čini ispravno - rekao je Povel u jutarnjoj emisiji "NBC Today".

Time se referirao na Antonija Faucija, čelnika Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i člana radne sgrupe za koronavirus pri Bijeloj kući.

- Naš prvi zadatak je uspostaviti kontrolu nad širenjem virusa, tek tada možemo nastaviti privrednu aktivnost - naglasio je guverner.


Guverner ističe da u SAD najprije treba zaustaviti širenje koronavirusa. Ilustracija

- Što prije prebrodimo ovo razdoblje i uspostavimo kontrolu nad virusom, to će prije moći krenuti oporavak. Svjesni smo da će privredna aktivnost vjerovatno značajno opasti u drugom kvartalu, ali smatram da mnogi, uključujući mene, očekuju da će se aktivnosti nastaviti i ponovno ojačati u drugoj polovini godine - kazao je Povel.

Njegove su riječi u suprotnosti s onima pojedinih savjetnika predsjednika Donalda Trampa, koji traže brže pokretanje privrede.

Tramp je izjavio da želi da privreda do Uskrsa radi punom parom. Uskrs je za dvije sedmice.

Guverner je poslao poruku i odabirom jutarnje emisije, kada su mnogi Amerikanci pred televizorom i pažljivo prate program, primjećuje Reuters.

Povel je, prema svemu sudeći, želio pripremiti građane za loše ekonomske podatke u budućnosti i savjetovati im da ne žure sa povratkom na posao.

Nastojao ih je umiriti i porukom da će Centralna banka poduzeti "agresivne mjere" kako bi pomogla kompanijama i porodicama.

Njegova najava loših ekonomskih podataka potvrđena je današnjim izvještajem ministarstva rada, koje je pokazalo da su u prošloj sedmici naknadu za nezaposlene zatražila skoro  3,3 miliona Amerikanaca.

-To su najviši nivoi sezonski prilagođenih inicijalnih zahtjeva u povijesti sezonski prilagođenih serija. Prijašnji najviši nivo od 695.000 zabilježen je 1982. godine - navodi se u izvještaju.

U sedmici prije toga zabilježene su 282.000 zahtjeva za isplatu naknada za nezaposlenost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.