KORONAVIRUS

Na čemu li je ona: Bivša ruska gimnastičarka ima somnambulno objašnjenje zašto je došlo do pandemije

Nije slučajnost da naša himna kaže "Bože, čuvaj našu zemlju"

Svetlana Korkina. Arhiv

Avaz.ba

26.3.2020

Bivša ruska gimnastičarka Svetlana Korkina iznijela je "zanimljivo" viđenje pandemije koronavirusa.

Dvostruka olimpijska šampionka u ritmičkoj gimnastici (1996. u Atlanti i 2000. u Sidneju) smatra da je ova epidemija "božanska kazna protiv Zapada za postupke protiv Rusije".


- Sve ovo se dogodilo, sa moje tačke gledišta, zato što su Rusija i naši sportisti ljuti. Nije slučajnost da naša himna kaže "Bože, čuvaj našu zemlju". Covid-19 se pojavio zbog lažnih optužbi i političkih poteza protiv naše zemlje, što je dovelo do diskvalifikacije mnogih sportista zbog dopinga. Rusija bi trebalo da iskoristi odgađanje Olimpijskih igara da bi odbranila svoje sportiste pred CAS-om (Sud za sportsku arbitražu) i vratila se u kompletnom sastavu u svim disciplinama - rekla je Korkina.

Rusija je u decembru dobila četverogodišnju zabranu učešća na najvećim sportskim događajima, uključujući Olimpijske igre 2020, koje su odgođene za 2021, te Svjetsko fudbalsko prvenstvo 2022.

Uprkos zabrani, Rusija će moći da se takmiči na Evropskom prvenstvu, koje je, također, odgođeno za 2021, a čiji je jedan od gradova domaćina Sankt Peterburg – s obzirom na to da UEFA nije definirana kao "organizator glavnih događaja" u pogledu odluka o kršenju antidopinga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.