SVIJET

UN: Kada se razvije vakcina, treba biti dostupna svim ljudima

Svi, bez izuzetka, imaju pravo na tretman kako bi im bio spašen život, a tu je odgovornost na državi

UN: Kada se razvije vakcina, treba biti dostupna svim ljudima. Ilustracija

Avaz.ba

26.3.2020

Nedostatak resursa ili korištenje programa osiguranja nikada ne bi trebalo biti opravdanje za diskriminaciju određenih grupa pacijenata zaraženih koronavirusom, poručila je u četvrtak u Ženevi grupa od preko 30 stručnjaka Ujedinjenih naroda (UN).

Svi, bez izuzetka, imaju pravo na tretman kako bi im bio spašen život, a tu je odgovornost na državi-, naveli su u saopćenju stručnjaci UN-a i specijalni izvjestitelji.

Naglasili su da osobe s invaliditetom, starije osobe, manjinske zajednice, starosjedilački narodi, interno raseljene osobe, ljudi pogođeni ekstremnim siromaštvom i svi oni koji žive u prenaseljenim sredinama, trebaju dobiti podršku svojih Vlada.

Napredak biomedicinskih nauka vrlo je važan za ostvarivanje prava na zdravlje. Ali jednako su važna i sva ljudska prava. COVID-19 je ozbiljan globalni izazov. Ali to je i poziv na buđenje za revitalizaciju načela ljudskih prava”, navodi se u saopćenju.

Također se dodaje da se na sve politike vezane za zdravlje moraju primjenjivati principi nediskriminacije, participacije, osnaživanja i odgovornosti.

Eksperti UN-a su na kraju naveli i da vakcina protiv COVID-19, kada bude razvijena, treba biti dostupna svim ljudima bez ikakve diskriminacije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.