SVIJET Bez diskriminacije u vrijeme pandemije virusa COVID - 19

UN: Kada se razvije vakcina, treba biti dostupna svim ljudima

Svi, bez izuzetka, imaju pravo na tretman kako bi im bio spašen život, a tu je odgovornost na državi

Piše: Avaz.ba

UN: Kada se razvije vakcina, treba biti dostupna svim ljudima

Foto: Ilustracija


Nedostatak resursa ili korištenje programa osiguranja nikada ne bi trebalo biti opravdanje za diskriminaciju određenih grupa pacijenata zaraženih koronavirusom, poručila je u četvrtak u Ženevi grupa od preko 30 stručnjaka Ujedinjenih naroda (UN).

Svi, bez izuzetka, imaju pravo na tretman kako bi im bio spašen život, a tu je odgovornost na državi-, naveli su u saopćenju stručnjaci UN-a i specijalni izvjestitelji.

Naglasili su da osobe s invaliditetom, starije osobe, manjinske zajednice, starosjedilački narodi, interno raseljene osobe, ljudi pogođeni ekstremnim siromaštvom i svi oni koji žive u prenaseljenim sredinama, trebaju dobiti podršku svojih Vlada.

Napredak biomedicinskih nauka vrlo je važan za ostvarivanje prava na zdravlje. Ali jednako su važna i sva ljudska prava. COVID-19 je ozbiljan globalni izazov. Ali to je i poziv na buđenje za revitalizaciju načela ljudskih prava”, navodi se u saopćenju.

Također se dodaje da se na sve politike vezane za zdravlje moraju primjenjivati principi nediskriminacije, participacije, osnaživanja i odgovornosti.

Eksperti UN-a su na kraju naveli i da vakcina protiv COVID-19, kada bude razvijena, treba biti dostupna svim ljudima bez ikakve diskriminacije.

Više o temi

MISLI I OSJEĆAJI
Madona u karantinu počela pisati online dnevnik
NA VRH

Komentari