KORONAVIRUS

Iz Rusije s ljubavlju: Velikodušnost ili demonstracija sile

Ovdje se ne radi o Hladnom ratu, ovdje se radi o realnosti, rekao je italijanski šef diplomatije Luiđi di Majo

Moskva širi utjecaj u Evropi. AFP

Avaz.ba

27.3.2020

Italija je najteže pogođena država pandemijom u Evropi, u kojoj je od koronavirusa umrlo više od 7.500 osoba.

Iz Rima je sada stigla zahvalnost Rusiji, koja je tokom proteklih dana avionima dostavljala pomoć u vidu sredstava za dezinfekciju i vojnog medicinskog osoblje.

Mlaka reakcija

To je u kontrastu sa mlakom i sporom reakcijom država Evropske unije, čiji je član i Italija.

No, agencije navode da visoki evropski i NATO zvaničnici smatraju da ova podrška nije toliko pokazatelj velikodušnosti Moskve koliko strateški potez kojim Rusija demonstrira moć i širi utjecaj.

- Italijani su uputili općeniti zahtjev za pomoć, a Rusi šalju vojne doktore i vojnu opremu vojnim avionima. To je signal – kazao je za Reuters jedan visoki diplomat EU.

Popuštanje sankcija

Uvoz ruskog plina pomaže u radu italijanskim elektranama i Rim već duže poziva na popuštanje sankcija EU koje su uvedene Moskvi zbog ruske aneksije Krima 2014. 

- Ovdje se ne radi o Hladnom ratu, ovdje se radi o realnosti – rekao je italijanski šef diplomatije Luiđi di Majo (Luigi). 

Rusi su Italiji poslali osam medicinskih ekipa u kojima su i eksperti za nuklearnu, biološku i hemijsku zaštitu.

S oznakom "Iz Rusije s ljubavlju", avioni i kamioni imali su velike naljepnice u obliku srca s ruskom i italijanskom zastavom jednom pored druge. Za razliku od toga, NATO letovi i hitne medicinske zalihe koje su poslale evropske saveznice, nisu dobile toliki publicitet.

Rusko vojno osoblje upućeno u Italiju. AFP

Aleksandar Baunov s Karnegi centra u Moskvi primijetio je da Kina i Kuba, također, šalju medicinsku pomoć u Italiju.

- Za države koje bi voljele promjenu sadašnjeg svjetskog poretka u njihovu korist, pandemija je prilika - kazao je Baunov.

Evropska unija uvela je Rusiji sankcije, koje naročito škode bankarskom, finansijskom i energetskom sektoru i svih 27 članica moraju da se slože kako bi sankcije bile obnovljene svakih šest mjeseci. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.