KORONAVIRUS

Borba protiv pandemije na švedski način: Gosti se u kafanama smiju posluživati samo za stolom, a ne više i za šankom

Postoji zabrana javnih okupljanja, ali samo onih na kojima bi se moglo naći više od 500 osoba

Kafići i restorani su puni gostiju. AFP

Avaz.ba

27.3.2020

Dok se skoro sve ostale države svijeta protiv pandemije bore ograničavanjem slobode kretanja, zabranom okupljanja i zatvaranjem granica, Švedska je izabrala vlastitu metodu borbe protiv koronavirusa.  No, taj je put manje restirktivan, a više liberalan pa ga mnogi smatraju najriskantnijim eksperimentom današnjice, prenose mediji. 

Ljudi najnormalnije odlaze na posao, djeca do 16 godina idu u škole, rade kafići, restorani i svi drugi ugostiteljski objekti. Javni prijevoz normalno funkcionira...

Postoji zabrana javnih okupljanja, ali samo onih na kojima bi se moglo naći više od 500 osoba. Jedina restriktivnija mjera posljednjih dana je naredba da se gosti ubuduće smiju posluživati isključivo za stolom, a ne više i za šankom.


Šveđani se odmaraju u centru prijestonice Štokholma. AFP

I zaposlenima je sugerirano da obavljaju poslove iz svojih domova, ukoliko je to moguće. Život se odvija skoro uobičajenom svakodnevicom, uz skoro zanemarive mjere ograničavanja.

Ipak, to ne znači da je virus zaobišao Švedsku. U zemlji sa desetak miliona stanovnika više je od 2.700 zaraženih uz 70 smrtnih slučajeva.

To za sada nije razlog za paniku, mada se pojedini medicinski stručnjaci ne slažu s ovakvim načinom upravljanja krizom te tvrde da je riječ o eksperimentu sa potencijalno nesagledivim posljedicama.

Iz vrha vlasti je prije nekoliko dana poručeno da bi radikalnije mjere mogle biti primijenjene kasnije ukoliko se procijeni da je to neophodno. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.