GLOBUS

Tramp i Điping razgovarali o antiepidemijskoj saradnji i bilateralnim odnosima

Kina voljna da sarađuje sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama kako bi i dalje podržavala WHO

Si Điping i Donald Tramp. Agencije

Fena

27.3.2020

Kineski predsjednik Si Điping razgovarao je telefonom s američkim kolegom Donaldom Trampom (Trump) o antiepidemijskoj saradnji i bilateralnim odnosima.

Si je naglasio da Kina od početka epidemije sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) i drugim zemljama, uključujući SAD, dijeli informacije o Covidu-19 na otvoren, transparentan i odgovoran način.

Kina, rekao je, nije gubila vrijeme u objavljivanju podataka kao što je gensko sekvencioniranje virusa, a također dijeli svoja iskustva o prevenciji i liječenju Covid-19 pacijenata, pruža podršku i pomoć zemljama kojima je to potrebno.

Dodao je da će Kina to nastaviti raditi sa međunarodnom zajednicom kako bi pobijedila pandemiju.


Epidemije ne priznaju nikakve nacionalne granice ili rase i zajednički su neprijatelj čovječanstva, napomenuo je predsjednik i dodao da samo kolektivnim odgovorom međunarodna zajednica može pobijediti.

- Zajedničkim naporima svih strana, vanredni samit lidera G20 o Covidu-19 u četvrtak je postigao konsenzus oko mnogih pitanja i imao je pozitivne rezultate - rekao je Si, izrazivši nadu da će sve strane ojačati koordinaciju i saradnju te uložiti energiju u jačanje međunarodne antiepidemijske saradnje i stabilizaciji globalne ekonomije.

Kina je, dodao je, voljna da sarađuje sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama kako bi i dalje podržavala WHO, poboljšala razmjenu informacija i iskustava o prevenciji i kontroli epidemija, ubrzala saradnju u naučnim istraživanjima i poboljšala globalno upravljanje zdravstvenim sistemima.

Tramp je kazao da je pažljivo slušao Sijev govor na vanrednom samitu lidera G20 o Covidu-19 te da cijeni Sijeve stavove i prijedloge zajedno s ostalim čelnicima. 

Tramp je detaljno pitao Sija o mjerama koje je Kina uvela protiv epidemije, rekavši da se obje zemlje suočavaju s izazovom koronavirusa i raduje se što vidi pozitivan napredak koji je Kina ostvarila u suzbijanju bolesti.

Naglasivši kako se od Kine mnogo toga može naučiti, rekao je da će uložiti lične napore kako bi Sjedinjene Države i Kina bile fokusirane na saradnju u borbi protiv Covida-19.


Si Điping i Donald Tramp. Avaz

Sjedinjene Države, dodao je, zahvalne su Kini na pružanju medicinskog materijala za borbu protiv epidemije i promoviranju bilateralnih razmjena medicinske i zdravstvene zaštite, uključujući saradnju u istraživanju i razvoju učinkovitih lijekova protiv ove bolesti.

Tramp je rekao da je na društvenim mrežama javno dao do znanja da američki narod veoma poštuje i voli kineski narod i da su kineski studenti od velikog značaja za američki obrazovni sistem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.