RAZMIŠLJANJA

Hrvatski biznismen izazvao lavinu reakcija statusom o koroni: Tako to rade "neodgovorni" Šveđani

Pozvao se na švedski primjer krizirajući postupke hrvatske vlasti i Kriznog štaba

U Švedskoj koronavirus doživljavaju bez psihoze. Ilustracija

Avaz.ba

27.3.2020

Eugen Brčić Džons (Jones) biznismen je i povratnik u Hrvatsku iz Australije, koji se na društvenim mrežama referirao na pandemiju koronavirusa izazvavši pritom lavinu reakcija. On je naime stava da se bez potrebe plaše građani, ali i da se stvara bespotrebna histerija u situaciji koja je sama po sebi jako napeta. 

Kontraproduktivnim drži i to što se skoro u realnom vremenu građane bombardira s brojem zaraženih, dok je Švedska prestala s testiranjem. 

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

- Producirati paniku, a onda se pitati čemu panika neodgovorno je i neprofesionalno . Od samoga početka bilo je jasno kako, kada je koronavirus u pitanju, nešto ne štima. Analizirajući nesrazmjer moguće društvene ugroze putem nekoliko desetina lakše zaraženih, s jedne strane, te opće histerije, koja je doista poprimila apokaliptične razmjere, oblike i pravce, s druge, daje naslutiti kako smo kao društvo opet ili posve podbacili ili, po ko zna koji put, plešemo na taktove tuđih instrumenata. 

Ne treba biti vunderkind ili posebno nadaren komunikolog kako bi se shvatilo da je svakodnevno bombardiranje općinstva informacijama i brojevima o ‘nekoliko novooboljelih’ ovdje ili ondje, totalno kontraproduktivno, da se zapravo umjesto profesionalnog informiranja potiče opća histerija, koja se, kako to inače biva, najprije manifestira u vidu žestokoga tsunamija na trgovačke centre, čak do te mjere da gazde Boga mole neće li ‘epidemija’ potrajala još koji dan.

Pravo je pitanje zbog čega ‘krizni štabovi’ ne žele konsultirati školovane komunikologe, dakle struku, zbog čega ih ne uvrste u svoje timove, u kojima caruje policija, infektolozi, epidemiolozi i svi drugi ‘olozi’, kako se već tituliraju.

Nedavno je potpisnik ovih redaka minimalno kritizirao rad nacionalnog kriznog štaba, navodeći kako svojim konferencijama za medije zapravo ‘dolijevaju ulje na vatru’, posebice iracionalnim brojevima i konstatacijama kako je ‘tu i tu’ eto utvrđen određeni broj novozaraženih, umjesto suprotno, da smire loptu. Objavom sam vraga povukao za rep, reakcije nisu izostale.

Stručnjaci sa velikim S tom su me prilikom javno počastili raznim titulama poput površan, amater, neodgovoran, koji baš ništa ne shvaća, a jedan je napisao i ‘ko mu dade diplomu’. Ponaški, reklo bi se. Najbolje je povući se, jer kako ćeš protiv ‘struje’, protiv stada, krda, čopora, protiv ‘psihologije mase’.

Onda se dogodio, ajmo reći, mirakul, pročitah na profilu moje bivše (izvrsne) studentice, Alex Velić, koja sad živi u Švedskoj, pazite sad, dobro sad pazite, pročitam kako Švedska – potpuno prestaje s testiranjem oboljelih! 

Što to znači? To znači kako više niko neće imati informaciju o a – broju zaraženih, i b – stanju širenja virusa. Osim naravno onih koji te informacije moraju imati. Eto, pomislih, tako to rade neodgovorni narodi poput Šveđana, a odgovorni narodi poput Hrvata putem Kriznog štaba, osim što javnost bombardiraju nepotrebnim informacijama, potaknuti će neshvatljivu paniku, te će usput pripomoći, skupa sa Vladom naravno, gomilanju enormne gospodarske štete. Da sam bahat rekao bih kako me švedska Vlada poslušala. Šalim se, naravno.

Sad bi valjalo priču dovesti do samoga kraja. Kako kao pravi Hrvat ne bih ostao nedorečen. S nadom kako bi ovo mogli pročitati gospodin ministar Beroš ili gospođa ravnateljica Alemka Markotić. A i onaj ‘diplomac’ od maloprije, da vidi kako diploma ipak nije kupljena na ‘Universitatis Hrelićanienzis’, jelenskih joj rogova.

O čemu se zapravo radi? O tome da je švedska vlada, jednostavno govoreći, ukinula frontalna testiranja, simultano su pozivali ljude koji imaju bilo kakve simptome, a devedeset posto su simptomi lakše zaraze, da jednostavno preleže doma bolest, baš poput naših baka koje su nam sugerirale kako gripu, sinko, valja preležati. Tjedan, dva i zdravi kao drijen. Samo što se danas postupak ‘preležavanja doma’ eufemistički naziva ‘samoizolacija’ ili ‘karantena’.

Dio švedskog građanstva je, očekivano, bio iznenađen odlukom, no Vlada se jako dobro pripremila za nastalu situaciju. U svoje su timove angažirali komunikacijske stručnjake, posebice stručnjake za kriznu komunikaciju, dobro ih informirali i uspjeh nije izostao. Građani su primireni, Švedska se, s mnogo manje muke od Hrvatske, iznimno dobro nosi sa koronavirusom - objasnio je ovaj poduzetnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.