SAVJETI

Kakve su preporuke WHO-a za vrijeme pandemije: Alkoholičari ne dajte se, hoće da vas zavaraju

Ako želite, popijte čašu vina ili piva uz ručak ili večeru, ali preterivanje nikako nije preporučljivo

Preporučljivo je konzumirati samo male količine. Ilustracija

Avaz.ba

27.3.2020

Eksperti iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su upozorili ljude na kozumiranje alkohola i šta to može donijeti u ovoj situaciji.

- Alkohol je beskorisna strategija kod suočavanja sa stresom dok ste u izolaciji zbog koronavirusa - rekao je stručnjak iz WHO.  

Ipak, stručnjaci otkrivaju da je osjećaj usamljenosti, besciljnosti, neizvijesnosti i dosade sasvim normalan u ovakvim okolnostima i da ljudi ne treba da brinu da se to samo njima dešava, svi mi sada to prolazimo. Sve je to dio psihičkog obrambenog sistema čovjeka i da je bolje izraziti sve te osjećaje nego ih skupljati u sebi.

Ako želite, popijte čašu vina ili piva uz ručak ili večeru, ali preterivanje nikako nije preporučljivo jer su velike šanse da će izazvati još veći osećaj depresije i beznađa u nekom trenutku.

- Kad ste zatvoreni u kući najvažnije je da održavate neku rutinu jer će vam to dati osjećaj kontrole i reda. Osim toga, za psihičko i fizičko zdravlje je najvažnije da se zdravo hranite, vježbate i spavate - rekla je dr. Ajša Malik iz WHO.

Svaka uspješna ideja koja se bavi stresom izgrađena je na istom principu: treba tačno znati šta nam prouzrokuje stres i kako se on kod nas manifestuje, kako fizički tako i emocionalno. Kad znate svoje okidače i simptome, lakše ćete izbjeći stresne situacije ili ćete naći način, ukoliko do njih ipak dođe, da se sa njima nosite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.