SVIJET Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država

Donald Tramp potpisao historijski paket pomoći: Finansijska injekcija za spas ekonomije od 2 biliona dolara

Ovim paketom pomoći trebale bi se umanjiti ekonomske posljedice izazvane koronavirusom, koji je pogodio cijeli svijet

Avaz.ba
28.03.2020 07:35

Donald Tramp: Historijski paket

Foto: Agencije

Donald Tramp (Trump), predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, potpisao je zakon o paketu ekonomske pomoći, vrijednom dva biliona dolara, koji američki mediji nazivaju historijskim. 

Ovim paketom pomoći trebale bi se umanjiti ekonomske posljedice izazvane koronavirusom, koji je pogodio cijeli svijet, a već sada je jasno da se radi o najvećem paketu pomoći koji je Kongres ikada odobrio. Poređenja radi, riječ je o polovini iznosa novca koji američka vlada troši na godišnjem nivou.

Kako je najavljeno, 500 milijardi dolara ide za industriju, 350 milijardi za kredite malim privrednicima, 250 milijardi pomoći nezaposlenima, a 100 milijardi za bolnice i zdravstvene sisteme.

O svemu se na Twitteru oglasio i predsjednik Tramp. Krtizirao je Tomasa Mesija (Thomas Massie), republikanskog senatora iz države Kentaki, koji je, inače, poznat po suprotnim stavovima partijskim liderima.

- Traži publicitet. Ne može zaustaviti usvajanje, već samo odgoditi, a obje opcije su opasne - napisao je Tramp na Twitteru.

Komentari

NA VRH