PANDEMIJA

Italija na izmaku snaga: Njemačka preuzima oboljele od koronavirusa

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 28.700 ljudi, a potvrđeno je više od 615.000 slučajeva zaraze

Njemačka preuzima italijanske pacijente. AFP

Avaz.ba

28.3.2020

Avion njemačkih zračnih snaga sletio je rano jutros u Bergamo na sjeveru Italije i trebao bi se vratiti u Keln nakon što je primio italijanske pacijente, koji će se liječiti u raznim bolnicama u regiji.

Nekoliko vlada njemačkih saveznih pokrajina ponudilo je da primi pacijente oboljele od koronavirusa iz Italije. Neki od njih već su stigli. Njemačka je, također, preuzela neke pacijente iz teško pogođene istočne Francuske.


Njemačka ima veliki broj slučajeva zaraze koronavirusom, čak 53.340, ali i relativno nisku stopu smrtnosti u odnosu na italijansku. Do sada je u Njemačkoj preminulo 399 ljudi, a njen zdravstveni sistem još nije pretrpan pacijentima koji su u teškom zdravstvenom stanju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je 11. marta “globalnu pandemiju“ zbog širenja koronavirusa.


Također, WHO je, uz Evropu, novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Vuhanu, proglasio i američku državu Njujork. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 28.700 ljudi, a potvrđeno je više od 615.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 175 zemalja, pokazuju podaci američkog Univerziteta "Johns Hopkins".

Do sada se oporavilo više od 135.000 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.