OD SUTRA

Španija uvodi nove rigorozne mjere

Ostat će otvorene zdravstvene službe, policija, vatrogasci, mediji, trgovine s hranom, ljekarne, kiosci, banke i benzinske stanice

Pedro Sančez. AFP

Avaz.ba

28.3.2020

Španija će od sutra obustaviti sve privreden aktivnosti osim onih nužnih u pokušaju suzbijanja koronavirusa koji je samo danas usmrtio 832 osobe, a ukupno 5.700, najavio je premijer Pedro Sančez (Sánchez).

Ostat će otvorene zdravstvene službe, policija, vatrogasci, mediji, trgovine s hranom, ljekarne, kiosci, banke i benzinske stanice.

Svi radnici u aktivnostima koje nisu ključne morat će ostati iduće dvije sedmice kući. Tokom tog razdoblja normalno će primati plaću. Kada završi ovo vanredno stanje, nadoknadit će to u dogovoru s poslodavcima. Raditi dnevno pola sata više, sat vremena, vikendom... do 31. decembra - rekao je Sančez. 

Među dopuštenim aktivnostima bit će proizvodnja hrane, distribucija struje i plina.

Mjeru će sutra potvrditi vlada na izvanrednom sastanku te će biti na snazi od ponedjeljka 30. marta do 9. aprila tokom Uskrsnih blagdana.

Cilj nam je dodatno smanjiti kretanje stanovništva. To su iznimno teške mjere, no društvo je spremno za njih - dodao je.  

Oko 47 miliona stanovnika od 14. marta u svojim je domovima, a dosad su smjeli izlaziti na posao, što će sada biti obustavljeno.


Odluka je donesena na najteži dan od izbijanja krize jer su danas u Španiji preminule 832 osobe. Broj umrlih je tako dosegnuo 5.690 čime je Španija druga zemlja na svijetu prema broju preminulih iza Italije koja ima 9.134 žrtve.  

U Španiji je danas broj novooboljelih porastao 13 posto u odnosu na dan ranije, na ukupno 72.250 osoba. Od tog broja oporavilo se 12.285.

Španija je četvrta zemlja na svijetu prema broju oboljelih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.