PANDEMIJA

{UŽIVO} / Svijet u borbi protiv koronavirusa: Raste broj umrlih

Novo žarište koronavirusa u svijetu je Amerika, koja je prva po broju zaraženih sa 123.750 oboljelih

U svijetu ukupno oboljelo 663.928 ljudi. AFP

Piše: Avaz.ba

29.3.2020

Prema podacima Worldometersakoronavirusom je u svijetu ukupno zaraženo 668.363 ljudi. Najnoviji podaci pokazuju da je broj umrlih od infekcije Covid-19 jutros u devet sati 31.045

Istovremeno je izliječeno 143.107 osoba. 

Novo žarište koronavirusa u svijetu je Amerika, koja je prva po broju zaraženih sa 123.750 oboljelih, odmah iza SAD je Italija, koja se smatra evropskim žarištem sa 92.472 zaraženih. U Sjedinjenim Državama umrlo je više od dvije hiljade osoba, dok Italija bilježi cifru od 10.023 smrtna slučaja.

Kina je sada na trećem mjestu sa 81.439 oboljelih i nešto više od tri hiljade umrlih. 

14.50 Najmlađa žrtva koronavirusa u Evropi

Danas je preminuo dječak (14) iz Portugalije. On je najmlađa žrtva koronavirusa u Evropi.

14:06 Preminula još jedna osoba u Hrvatskoj 

Broj zaraženih u Hrvatskoj popeo se na 713, dok je još jedna osoba preminula, pa je ukupan broj žrtava od koronavirusa šest. Od jučer u 15 sati testirano je još 5.900 osoba, a pozitivno je bilo 56.

14:02 Još jedna žrtva u Crnoj Gori

U Kliničkom centru Crne Gore preminula je druga osoba pozitivna na koronavirus. Pacijent (79) je bio bez znakova teškog oštećenja respiratorne funkcije i nije bio kandidat za respirator.

13:55 U Skoplju preminule još dvije osobe

Dva pacijenta, starosti od 31 i 91 godinu, preminuli su u Klinici za infektivne bolesti u Skoplju od komplikacija povezanih s koronavirusom, javlja MIA. Kako se navodi, 91-ogodišnji pacijent primljen je u bolnicu prije osam dana, dok je 31-ogodišnji pacijent preminuo jutros nakon što se njegovo stanje pogoršalo ubrzo pošto je stavljen na respirator.

13:45 Norveška najavljuje nasumično testiranje

Zdravstveni zvaničnici u Norveškoj najavili su sprovođenje nasumičnog testiranja na koronavirus po ugledu na Island, prenosi Rojters.  Zvaničnici iz norveškog Instituta za javno zdravlje izjavili su da bi ovakvo nasumično testiranje moglo da pruži odgovor na dva pitanja: koliki je broj ljudi koji pokazuju simptome bolesti zaista zaražen koronavirusom i kolika je rasprostranjenost virusa u općoj populaciji.

13:10 Vilijam i Kejt o epidemiji 

Britanski princ Vilijam i njegova supruga Kejt apelovali su danas na građane Velike Britanije da vode računa o svom psihičkom zdravlju tokom pandemije novog koronavirusa. 

- Posljednjih nekoliko nedjelja bile su anksiozne i uznemirujuće za sve. Moramo da nađemo vrijeme da podržavamo jedni druge i nađemo način da brinemo o našem psihičkom zdravlju. Jednostavnim svakodnevnim potezima možemo bolje da se pripremimo za predstojeće dane - navodi se na zvaničnom Tviteru kraljevske palate, prenosi Rojters.

Prošle nedelje objavljeno je da je otac princa Vilijama, princ Čarls, obolio od novog koronavirusa.

13:05 Kina potpuno zaustavila širenje koronavirusa 

Širenje virusa korona na teritoriji Kine je zaustavljeno, saopćio je zvanični predstavnik Komiteta za zdravstvena pitanja Mi Feng. 

- Broj potvrđenih slučajeva infekcije je manji od 3.000. Širenje epidemije na teritoriji Kine je potpuno zaustavljeno - izjavio je na brifingu Mi Feng.

13:00 Još dvije žrtve u Sloveniji

Dva nova smrtna slučaja usljed infekcije virusom korona potvrđena su u Sloveniji, gdje je broj preminulih sada 11, saopćeno je iz Vlade Slovenije.  Broj zaraženih sada iznosi 730 i povećan je za 46. U saopćenju se navodi da je juče hospitalizirano novih 11 oboljelih i da je sada 101 lice na liječenju, od kojih 23 na intenzivnim odjeljenjima. Iz ljubljanske Klinike za zarazne bolesti potvrđeno je da je među kritično ugroženima i muškaraca od 38 godina koji ne pati ni od kakvih hroničnih bolesti, prenose mediji.

11:50 Nove mjere u Australiji

Australija će od sutra pa nadalje ograničiti okupljanja na dvije osobe i to je samo jedna od novih mjera protiv koronavirusa, objavio je premijer Skot Morison (Scott Morrison). Oširnije čitajte ovdje

11:30 U Mađarskoj 408 inficiranih koronavirusom 

U Mađarskoj je potvrđeno 408 slučajeva infekcije koronavirusom, a još dva pacijenti su umrla. Do sada je u Mađarskoj zabilježeno 13 smrtnih slučajeva, a od koronavirusa su se oporavila 34 pacijenta.

11:00  Više od 1.000 zaraženih koronavirusom u Moskvi 

Više od 1.000 slučajeva koronavirusa registrirano je u Moskvi, izjavio je danas gradonačelnik ruske prijestonice Sergej Sobjanjin.

10:00 U Japanu više od 1.700 inficiranih koronavirusom

U Japanu je potvrđeno 68 novih slučajeva koronavirusa, što je rekordni dnevni rast broja zaraženih. Ukupan broj zaraženih u Japanu se povećao na 1.700, a zabilježeno je i 55 smrtnih slučajeva, prenosi Rojters.

9:30 Slovenija uvodi nova ograničenja

Vlada Slovenije uvodi nova ograničenja kretanja kako bi suzbila širenje epidemije koronavirusa, objavljeno je nakon sjednice koja je završena kasno sinoć. Opširnije čitajte ovdje.

8:55 Sofi Trudo se oporavila 

Supruga kanadskoga premijera Džastina Trudoa (Justin Trudeau) oporavila se od koronavirusa, napisala je Sofi Trudo (Sophie Trudeau) na Facebooku. Opširnije čitajte ovdje.

8:30 Opada broj zaraženih u Kini

U kontinentalnom dijelu Kine jučer je zabilježeno 45 novih slučajeva koronavirusa, devet manje nego dan ranije, kada je registrirano 54 oboljelih. Opširnije čitajte ovdje.

7:45 Prva žrtva na Novom Zelandu

Novi Zeland je danas zabilježio prvu žrtvu koronavirusa, objavio je tamošnji ministar zdravstva Ašli Blumfild (Ashley Bloomfield). Preminula je žena u sedamdesetim godinama kojoj je prvotno dijagnosticirana gripa. Broj zaraženih koronavirusom na Novom Zelandu porastao je za 63 slučaja u posljednja 24 sata te ih je sada ukupno 514.

7:30 Njujork neće u karantin

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) ipak je odustao od ideje da zbog pandemije koronavirusa u cijeloj saveznoj državi Njujork uvede karantin nakon što je ona naišla na velike kritike javnosti. Opširnije čitajte ovdje.

7:15 Najviše umrlih u Evropi

Evropsko žarište koronavirusa, Italija, jutros bilježi nove crne brojke. Broj umrlih u toj zemlji premašio je 10 hiljada s ukupno 10.023 smrtna slučaja, što je 889 novih smrti u posljednja 24 sata. Slijedi je Španija sa 5.690 umrlih (+832) i te dvije zemlje bilježe skoro tri četvrtine svih umrlih u Evropi. Opširnije čitajte ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.