PRIVREDA

Evropski BDP past će između 2 i 10 posto, sve zavisi od trajanja koronakrize

Još nedavno analitičari su očekivali stabilan rast globalne privrede, no situacija se pogoršala neviđeno brzo

Virus se proširio u više od 200 zemalja. Ilustracija

Avaz.ba

29.3.2020

Sva najveća svjetska privreda, osim kineske, ove godine će zbog pandemije koronavirusa uroniti u recesiju, pri čemu bi bruto domaći proizvod (BDP) eurozone mogao pasti između 2 i 10 posto, a to zavisi od trajanja koronakrize.

Još nedavno analitičari su očekivali stabilan rast globalne privrede, no situacija se pogoršala neviđeno brzo.


Virus se proširio u više od 200 zemalja. Agencije

U samo nekoliko mjeseci, od kada su naslovnice kineskih medija počele puniti vijesti o širenju koronavirusa i uvođenja karantena u zemlji, virus se proširio u više od 200 zemalja, pri čemu je broj zaraženih premašio 640.000, a umrlih 30.000. 

Kako bi spriječile širenje virusa, mnoge su države ograničile putovanja, zatvorile škole, zabranile javna okupljanja, zatvorile restorane i druge uslužne djelatnosti, odgodile sportske i kulturne događaje...

Pandemija je izazvala velike poremećaje u nabavnim lancima i potražnji širom svijeta, a mnoge zemlje navela na samoizolaciju. 

To je, pak, dovelo do blokade svakodnevnog poslovanja i gurnulo najveća svjetska gospodarstva u prvu recesiju od financijske krize 2008. godine.


Analitičari "Standard & Poor'sa" (S&P) procjenjuju da će privreda Evrope ove godine pasti najmanje 2 posto, a ako se blokada poslovanja zadrži do četiri mjeseca, BDP mogao bi pasti čak 10 posto.  

Analitičari S&P-a upozoravaju da bi pad mogao biti i veći. 

- Procjenjujemo da bi blokada poslovanja od četiri mjeseca mogla smanjiti BDP za čak 10 posto - poručio je S&P.

Najviše će, smatraju, biti pogođene one zemlje u kojima je najviše slučajeva zaraze i umrlih od koronavirusa.

Tako procjenjuju da će italijanska privreda ove godine pasti 2,6 posto, španska 2,1 posto, njemačka 1,9, a francuska 1,7 posto. 


Bundesbank: Recesija neizbježna

Na oštar pad ukazuju i prvi makroekonomski pokazatelji. Tako se francuska privredna aktivnost i potrošnja kućanstava zbog pandemije kreću oko 35 posto ispod uobičajenog nivoa, jevio je ured za statistiku INSEE. 

Njemačka središnja banka poručila je da je recesija neizbježna.

Pad u izraženu recesiju ne može se spriječiti. A oporavak će početi tek kada pandemijski rizici budu učinkovito suzbijeni - poručila je Bundesbanka. 

Njemački ekonomski institut (IW) procjenjuje da bi privreda ove godine u najcrnjem scenariju, ako se blokada poslovanja nastavi do kraja juna, moglo potonuti i 10 posto.

Njemačka privreda najveća je u Evropi, pa je jasno da će recesija u toj zemlji imati veliki utjecaj na cijelu evropsku privredu. 

Nizozemskoj prijeti pad između 1 i 7 posto

I Nizozemska će uroniti u recesiju, prvu od 2013. godine, jer je izbijanje koronavirusa ugrozilo proizvodnju i potražnju, povećalo nezaposlenost i pogoršalo javne financije, poručio je ovih dana ured za ekonomske analize CPB, koji je glavni savjetnik vlade. 

BDB Nizozemske, zemlje koja ima petu po veličini privredu u Evropi, past će između 1,2 i dosad nezabilježenih 7,7 posto, ovisno o tome koliko će dugo biti na snazi mjere za suzbijanje virusa.


Irska - restrikcije dovele do preokreta trendova

Irska privreda mogla bi ove godine pasti i više od sedam posto, procjenjuje tamošnji Institut za ekonomska i društvena istraživanja (ESRI), koji poručuje da će restrikcije privrednog dovesti do značajnog preokreta irskih ekonomskih trendova. 

Irski BDP rastao je brže od prosjeka Evropske unije od 2014. godine, a ESRI je prije izbijanja pandemije koronavirusa procjenjivao da će ove godine porasti četiri posto. No, sada očekuje duboku recesiju, pad BDP-a za 7,1 posto. 

Pritom bi stopa nezaposlenosti mogla skočiti sa sadašnjih 4,8 posto na 18 posto do ljeta, a do kraja godine ipak skliznuti na 11 posto.

Te procjene temelje se na pretpostavci da će paraliza gospodarskih aktivnosti potrajati 12 tjedana, a da će oporavak domaće i međunarodne gospodarske aktivnosti uslijediti u drugoj polovici godine.


Grčki turizam izgubit će stotine miliona eura

Turizam u mnogim zemljama ugrožen. Ilustracija

Grčka privreda mogla bi pasti između 1 i 3 posto, ovisno o tome koliko će trajati epidemija, kazao je ministar financija Kristos Stakuras (Christos Staikouras). 

Prije koronakrize, očekivalo se da će privreda ove godine porasti za 2,8 posto, no zbog restrikcija putovanja snažno će biti pogođen turizam, glavna poluga grčkoe privrede, jer će taj sektor izgubiti stotine miliona eura prihoda. 

- Grčkoj je išlo jako dobro do februara, no sada je očigledno situacija potpuno drugačija nego prije dva mjeseca - kazao je Staikouras.

RBA: Hrvatska privreda past će oko 5 posto

Ni Hrvatska neće izbjeći recesiju. Analitičari "Raiffeisenbank Austria" (RBA) među prvima su nedavno objavili konkretne procjene i očekuju da će hrvatski BDP ove godine pasti otprilike pet posto, a zbog još uvijek visoke sezonalnosti turizma i slabe industrije, smatraju da će oporavak zemlje zaostajati za ostalima. 

- Već sada je sasvim izvjesno da je predsezona izgubljena, a za očekivati je i sve značajniji utjecaj epidemije na glavnu turističku sezonu. Posljedica će biti pad noćenja i gubitak prihoda od turizma, kažu analitičari RBA. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.