VELIKA BRITANIJA

Boris Džonson najavio strožije mjere: Stvari će se pogoršati

Važno mi je da sam iskren s vama - znamo da će se stvari pogoršati prije nego što bude bolje, rekao Džonson

Džonson: Policija će kažnjavati i rastjerivati okupljanja. Agencije

Avaz.ba / Index.hr

29.3.2020

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) pozvao je Britance da ostanu kod kuće i najavio strožije mjere u borbi protiv koronavirusa.

- Važno mi je da sam iskren s vama - znamo da će se stvari pogoršati prije nego što bude bolje - napisao je Džonson u pismu koje je objavio "Downing Street".

Pismo će ove sedmice dobiti 30 miliona domaćinstava.


- Poduzeli smo ispravne pripreme i, što nas više slijedi pravila, manje života ćemo izgubiti i brže će se život vratiti u normalu - naglasio je Džonson.

- U ovom trenutku nacionalne krize, pozivam, molim vas, ostanite u svojim kućama, zaštitite državnu zdravstvenu službu (NHS) i sačuvajte živote - dodao je.

Ostanak kod kuće i stroga pravila socijalnog distanciranja moraju se poštovati, upozorio je Džonson, koji je i sam zaražen koronavirusom.

- Ta se pravila moraju poštovati. Budu li ih ljudi kršili, policija će kažnjavati i rastjerivati okupljanja - dodao je.



Džonson: Ima blage simptome. Agencije

Broj umrlih od koronavirusa u Velikoj Britaniji porastao je na više od 1.000, a zaraženih na više od 17.000.

Velika Britanija odgađala je mjere socijalnog distanciranja u zemlji u zaustavljanju koronavirusa sve do prošle sedmice.

U petak, i Džonson i ministar zdravlja Met Henkok (Matt Hancock) objavili su da su zaraženi koronavirusom. Princ Čarls (Charles), nasljednik britanskog prijestolja, također je zaražen.

Džonson (55) rekao je da ima blage simptome, uključujući povišenu temperaturu i stalni kašalj. U samoizolaciji je i radi od kuće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.