NA LICU MJESTA

Dr. Ilievski za „Avaz“: Kataklizmični prizori u Barceloni

Mrtvilo ulica noću remete jedino policijske patrole

Piše: E. Skokić / Avaz.ba

29.3.2020

Barcelona pretvorena u pusti grad - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Vanredne mjere koje su uvedene u Španiji, u kojoj je veliko žarište koronavirusa, pretvorile su administrativni, privredni i turistički centar Katalonije, veleljepnu Barcelonu, u avetinjski grad.

Skoro je nezamisliv prizor na platou ispred Kamp Noua, stadiona koji svojom ljepotom plijeni i kroz muzejske postavke donosi višemilionske prihode FC Barcelona.

Mrtvilo ulica

Kamp Nou je zakatančen, a rijetki prolaznici ne mogu povjerovati da su doživjeli takav kataklizmični prizor. 

- Dok su se žitelji Barcelone žalili na ogromne gužve i buku u gradu koje su uzrokovali brojni posjetioci, sigurno nisu priželjkivali njihovu potpunu suprotnost, odnosno stanje koje ih je zadesilo nakon uvođenja vanrednih mjera u Španjolskoj, počev sa 13. martom 2020. godine. Administrativni, privredni i turistički centar španjolske autonomne zajednice Katalonije praktički je pretvoren u avetinjski grad. To je osobito očito noću, kada mrtvilo ulica remete jedino policijske patrole – ističe za „Avaz“ prof. dr Viktor Ilievski, koji s porodicom, suprugom iz Tuzle, živi u blizini stadiona Kamp Nou.

Uprkos vanrednim mjerama, žitelji Barcelone i dalje idu na posao, odlaze u kupovinu, ali i izvode u šetnju svoje kućne ljubimce.


- Prilike su tokom dana nešto drugačije - ljudima je dozvoljeno da odlaze na posao, posjećuju trgovine (otvoreni ostaju jedino supermarketi, voćarne, pekare i ljekarne) i šetaju pse. No, policija često zna zaustaviti prolaznike, koji skoro bez izuzetka nose zaštitne maske, i provjeriti razlog za napuštanje karantene. Javni prijevoz radi sa smanjenim kapacitetom i metro, autobusi i tramvaji su gotovo prazni. Glavni društveni događaj postaje zajednički pozdrav medicinskim radnicima koji građani upućuje svakoga dana u 20 sati, glasnim aplauzom sa svojih terasa i prozora – ističe naš sagovornik. 

Socijalna distanca

Snabdjevenost trgovina hranom je odlična, ali se poštuje tzv. socijalna distanca od dva metra između kupaca. Međutim, pred kolapsom su ponosi Katalonije, fudbalski i košarkaški klub, čija su rukovodstva najavila rezanje primanja fudbalerima i košarkašima za čak 70 posto. Niko u ovim trenucima sa sigurnošću ne zna kakva sudbina čeka FC Barcelona (takav je naziv fudbalskog i košarkaškog kluba) jer je sportsko društvo, zbog koronavirusa, ostalo bez višemilionskih primanja. Barcelona na godišnje plaće svojih fudbalera troši 507 miliona eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.