PROCJENE

Bil Gejts: Cijela Amerika mora u karantin

Zatvaranje država jedne po jedne nije dobro rješenje za sprečavanje širenja koronavirusa

Bil Gejts. Avaz

Avaz.ba

29.3.2020

Jedan od osnivača "Microsofta", multimilijarder i humanitarac Bil Gejts (Bill Gates) rekao je za CNN kako zatvaranje država jedne po jedne u SAD nije dobro rješenje za sprečavanje širenja koronavirusa.

- Dobra je vijest što je Kina napravila ozbiljan karantin, rigorozniji nego što će najbolje države SAD napraviti. Nakon šest sedmica su se počeli lagano otvarati i broj novih slučajeva je padao. To je jako dobra vijest. Tako kada pogledamo njihove brojke i one u Južnoj Koreji, koja je stavila situaciju u kontrolu, jasno je da SAD čeka težak period. Možemo uvesti karantin koji će isto trajati od šest do 10 sedmica, ali to se mora dogoditi u cijeloj zemlji. Moramo dramatično povećati nivo testiranja, zatvoriti zemlju i tako ćemo smanjiti broj smrtnih slučajeva prije nego što poraste - rekao je Gejts. 

Što prije SAD uvedu karantin, i ekonomska šteta bit će manja, tvrdi Gejts.

Nakon toga ćemo dobiti ekonomski problem, zato je poželjno problem riješiti u što kraćem roku, ali zatvarati državu po državu neće pomoći. Imat ćemo eksponencijalni rast slučajeva svugdje gdje nećemo imati ozbiljan karantin - rekao je Gejts.  

Neke države SAD imaju manje od 200 slučajeva, no i one trebaju u karantin, prema Gatesu.

- Recimo da imate 100 slučajeva trenutno u državi, ali taj broj će rasti za 33 posto svaki dan. Ubrzo ćete doći do hiljadu i 10 hiljada. Govorimo o eksponencijalnom rastu ako ne zaustavimo širenje. Što prije uvedete karantin, lakše ćete prebroditi najveći rast slučajeva. Tek ćemo u aprilu vidjeti pravi rast - upozorio je Gejts.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.