TOP GLOVE Malezijska kompanija

Vodeći proizvođač zaštitnih rukavica upozorava: Moglo bi doći do nestašice

Proizveli skoro petinu zaštitnih rukavica koje se trenutno koriste u svijetu

Avaz.ba

Produženi rokovi isporuke

Foto: AFP


Malezijska kompanija "Top Glove" upozorila je danas da bi moglo doći do nestašice zaštitnih rukavica zbog eksplozije potražnje iz Evrope i SAD na valu panike potaknute širenjem koronavirusa.

"Top Glove" proizveo je skoro petinu zaštitnih rukavica koje se trenutno koriste u svijetu, a danas je upozorio da potražnja nadmašuje njegove proizvodne kapacitete.

Kako bi se nosila s poplavom narudžbi, kompanija je produžila rokove isporuke sa 30 na 150 dana.  

U proteklih nekoliko sedmica broj narudžbi, uglavnom iz Evrope i SAD, bio je skoro dvostruko veći od proizvodnih kapaciteta. 

"Top Glove" može dnevno proizvesti 200 miliona rukavica od prirodne i sintetičke gume. Iz ove firme smatraju da klijenti iz panike udvostručuju mjesečne narudžbe, dok je isporuku moguće povećati za samo 20 posto, što znači da se ne može pokriti oko 50 do 80 posto potražnje.

Neuobičajena navala na rukavice mogla bi potrajati još tri mjeseca, iako se očekuje da će priliv narudžbi ostati snažan i do devet mjeseci uprkos naznakama slabljenja potražnje u Aziji.

Kompanija vodi računa o tome da se dodatne rukavice pravedno raspodjeljuju među klijentima. Kompanija svake sedmice instalira nove strojeve i mogla bi povećati proizvodnju čak 30 posto.   

"Top Glove" je u ovom mjesecu povećao iskorištenost proizvodnih kapaciteta za 10 postotnih bodova, na 95 posto, i očekuje da se će se približiti maksimumu u aprilu.

  • Neuobičajena navala na rukavice

    Neuobičajena navala na rukavice

    Foto: AFP


Ubrzano pokušavaju zaposliti još hiljadu radnika kako bi držali korak s potražnjom. Obično zapošljavaju radnike iz Nepala, ali im je ta opcija sada blokirana zbog ograničenja putovanja pa su u potrazi za radnicima u vlastitom dvorištu.

U "Top Gloveu" naglašavaju da je njihov lanac nabave diverzificiran i uvjereni su da u sljedećim sedmicama neće imati problema s pribavljanjem sirovina.

NA VRH

Podijeli članak na