NAREDIO PODJELU

Tramp: Ako ostanemo na 100.000 mrtvih i ispod, znači da smo napravili dobar posao

Najveću američku automobilsku tvrtku optužio je kako "samo gubi vrijeme"

Donald Tramp. AFP

Avaz.ba

30.3.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) optužio je bolnice za gomilanje respiratora kojih je zbog koronavirusa nedovoljno na raspolaganju diljem SAD, te naredio bolnicama koje ih neće koristiti da ih podijele.

Tramp, kojeg kritičari optužuju da pokušava prebaciti krivnju za vlastito loše postupanje s krizom, nije naveo nikakve dokaze kojima bi argumentirao svoje optužbe da bolnice gomilaju respiratorne uređaje. Nije jasno ni na koje je konkretno ustanove mislio.


Neki zdravstveni radnici, neke bolnice ... gomilaju uređaje, uključujući respiratore - izjavio je američki predsjednik u Bijeloj kući nakon sastanka s korporativnim čelnicima. 

- Te respiratore moraju dati, posebno one bolnice koje ih nikada neće upotrijebiti - dodao je Tramp. 

Samo dva dana ranije, pozivajući se na zakon o vojnoj proizvodnji iz Korejskoga rata, Trump je izvršio pritisak na General Motors kako bi proizvodio respiratore za pacijente oboljele od koronavirusa. Najveću američku automobilsku tvrtku optužio je kako "samo gubi vrijeme".

U nedjelju je predsjednik bio naklonjeniji GM-u, ustvrdivši kako automobilski div "ulaže velike napore".

Broj mrtvih

Tramp je izjavio da bi se 100 hiljada mrtvih od posljedica koronavirusa u SAD moglo smatrati "dobro obavljenim poslom", te najavio odustajanje od ranijeg plana ponovnog pokretanja privrednih aktivnosti do sredine aprila, prenose agencije.

Na konferenciji za novinare u Bijeloj kući Tramp je kazao da je njegova administracija snizila svoje ranije procjene potencijalnih smrti u SAD od Covida-19 s prethodnih 2,2 miliona, te ocijenio kako bi, ukoliko Sjedinjene Države uspiju taj broj ograničiti na 100 hiljada, to značilo da je odrađen odličan posao.

- Ako bismo uspjeli zadržati tu brojku na rečenih 100 hiljada, to je užasan broj, možda čak i na manje ... Tako da imamo između 100 i 200 hiljada, onda smo svi zajedno napravili dobar posao - rekao je Trump, prenosi dpa. 


Vrhunac za 14 dana

- Stopa smrtnosti svoj će vrhunac najvjerojatnije zabilježiti za dvije sedmice - izjavio je Tramp. 

Amerikancima je poručio: "Što se budete bolje ponašali, brže će se okončati ova noćna mora". 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.