KINA U cijeloj zemlji 31 novooboljelih

Hubei već šest dana nema nijedan slučaj zaraze

Kineska državna zdravstvena komisija je izvijestila o četiri nova smrtna slučaja od Covida-19

Avaz.ba

Strah od novog vala epidemije

Foto: AFP


Kina je jučer zabilježila ukupno 31 novi slučaj zaraze koronavirusom, uključujući jedan lokalan prijenos, što je pad u poređenju s 45 novih slučajeva dan ranije, saopćile su kineske zdravstvene vlasti, a u provinciji Hubei šest dana zaredom nije bilo novih slučajeva.

Kineska državna zdravstvena komisija je izvijestila o četiri nova smrtna slučaja od Covida-19, čime se ukupan broj smrti od izbijanja pandemije koronavirusa u kontinentalnoj Kini do 29. ožujka popeo na 3304. Ukupan broj zaraženih trenutno iznosi 81.470.

Provincija Hubei sa 60 miliona stanovnika, središte izbijanja epidemije krajem 2019., do nedjelje nije zabilježila nijedan novi slučaj zaraze šest dana zaredom, nakon što su ukinuta ograničenja kretanja i prometa i ponovno uspostavljene aviolinije prema ostatku zemlje. 

Iako je broj novih zaraženih u Kini značajno pao u poređenju s vrhuncem pandemije u februaru, vladu u Pekingu i dalje zabrinjava mogućnost izbijanja drugog vala epidemije uslijed povratka zaraženih putnika iz drugih zemalja, koji su se zarazili u tim zemljama.

Kina je zabranila ulazak strancima u zemlju i naredila aviokompanijama da smanje broj međunarodnih dolaznih letova. Velika većina takozvanih "uvezenih" slučajeva dosad su bili kineski državljani, od kojih su mnogi studenti.

NA VRH

Podijeli članak na