NAJAVE

Japan uvodi zabranu ulaska iz SAD, Kine i Evrope

Tokio bi mogao zabraniti ulazak i putnicima nekih zemalja iz jugoistočne Azije i Afrike

Nove mjere u Japanu. AFP

Avaz.ba

30.3.2020

Japan će zabraniti ulazak strancima koji putuju iz SAD, Kine, Južne Koreje i većine Evrope kako bi spriječio širenje koronavirusa, objavio je ponedjeljak list "Asahi".

Svima koji nisu Japanci, a bili su u nekim od tih područja posljednje dvije sedmice, zabranit će se ulazak u zemlju, navodi list.

Tokio bi mogao zabraniti ulazak i putnicima nekih zemalja iz jugoistočne Azije i Afrike, piše list "Asahi" pozivajući se na anonimne vladine izvore. Japan zasad zabranjuje ulazak samo građanima iz nekih dijelova Južne Koreje, Kine i brojnih evropskih zemalja. Oni koji dolaze iz SAD-a, Kine i Južne Koreje moraju u dvosedmičnu samoizolaciju.  


Iako Japanci neće biti pogođeni tom zabranom, do nje dolazi zbog porasta zaraza u Japanu pa se strahuje da bi premijer Šinzo Abe mogao proglasiti vanredno stanje u zemlji, potez koji bi otvorio put prema izolaciji Tokija.  

Izolacija u Japanu razlikovala bi se od strogih mjera uvedenih u nekim dijelovima Evrope i SAD. Lokalne vlasti u Japanu mogu samo pozvati ljude da ostanu kod kuće, što nije pravno obvezujuće. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.