PANDEMIJA

Crna prognoza Donalda Trampa: Najviša tačka smrtnosti vjerovatno će uslijediti za dvije sedmice

Ništa ne bi bilo gore nego proglasiti pobjedu prije nego što je pobjeda ostvarena, kaže američki predsjednik

Tramp: Više od 2.000 žrtava u Americi. AFP

E. J. / Avaz.ba

30.3.2020

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) saopćio je da će federalne preporuke u vezi sa koronavirusom, poput socijalnog distanciranja, ostati na snazi širom SAD najmanje do 30. aprila. Tramp je ranije najavio da bi mjere mogle biti ublažene sredinom aprila, u vrijeme uskršnjih praznika.

- Najviša tačka stope smrtnosti vjerovatno će uslijediti za dvije sedmice - rekao je američki predsjednik na konferenciji za novinare, prenose agencije.

Tramp je dodao da su mjere poput držanja rastojanja među građanima "način na koji se pobjeđuje" i da će SAD do juna "uveliko biti na putu oporavka", prenio je BBC.

Tramp je rekao da "ništa ne bi bilo gore nego proglasiti pobjedu prije nego što je pobjeda ostvarena" i da bi to bio "najveći gubitak za sve". 

Glavni medicinski savjetnik u Bijeloj kući doktor Entoni Fauči (Anthony Faucci) upozorio je ranije da bi od virusa moglo da umre do 200.000 Amerikanaca i da bi milioni mogli biti zaraženi. U SAD je do sada registrirano blizu 143.000 slučajeva zaraze i 2.493 smrtna ishoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.