KORONAVIRUS

Čistiji zrak u Evropi: Smanjena gustoća čestica koje izazivaju respiratorne probleme i rak

U Madridu je prosječni nivo pao za 56 posto na sedmičnom nivou

Madrid: Španska vlada zabranila sva putovanja osim apsolutno nužnih. AFP

E. J. / Avaz.ba

30.3.2020

Od momenta kada su uvedene mjere ograničenog kretanja stanovništva zbog koronavirusa, u urbanim područjima Evrope smanjen je nivo zagađenosti zraka, pokazuju najnoviji satelitski snimci.

Evropska svemirska agencija i Evropski savez za javno zdravlje navode da je smanjena gustoća ugljendioksida, koji izaziva respiratorne probleme i rak, prenose agencije. Snimci satelita "Sentinel-5" pokazuju da je od 5. do 25. marta u velikim gradovima, među kojima su Brisel, Pariz, Madrid, Milano i Frankfurt, zabilježeno smanjenje prosječnog nivoa ugljendioksida u poređenju sa situacijom od prošle godine.

U Madridu je prosječni nivo ugljendioksida pao za 56 posto na sedmičnom nivou nakon što je španska vlada 14. marta zabranila sva putovanja osim apsolutno nužnih.

To se poklapa s uvođenjem mjera ograničenja cestovnog saobraćaja, najvećeg izvora ugljendioksida, i smanjenja proizvodnje u fabrikama koje ispuštaju štetne plinove.

Evropski savez za javno zdravlje upozorava da ljudima koji žive u zagađenim gradovima prijeti veća opasnost od zaraze, jer produžena izloženost zraku lošeg kvaliteta može da oslabi imunološki sistem.

Zagađenost zraka uzrok je blizu 400 hiljada smrtnih slučajeva svake godine na Starom kontinentu, podaci su Evropske agencije za okoliš. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.