PANDEMIJA Pratit će situaciju radi odbrane države

Vojna komanda u izolaciji na planini Čejen: Bunker može izdržati nuklearnu ekspoloziju jačine 30 megatona

Više neće objavljivati detalje o slučajevima zaraze

E. J. / Avaz.ba

Pentagon: Amerikanci neće otkrivati slabosti protivnicima

Foto: AFP


Dio Sjeverne američke vojne komande izolirat će se u podzemnom bunkeru planine Čejen u blizini Kolorado Springsa, dok se koronavirus širi po Sjedinjenim Američkim Državama, prenose agencije.

General američkih zrakoplovnih snaga Terens O'Šonesi (Terrence O'Shaughnessy) nedavno je najavio da će pojedini timovi iz komandnog centra, koji se nalazi u zrakoplovnoj bazi u Koloradu, biti prebačeni u podzemne bunkere.

Jedan od takvih bunkera nalazi se na planini Čejen, a "zapečaćen" je blindiranim vratima koja mogu izdržati nuklearnu eksploziju jačine 30 megatona. 

- Naši profesionalci iz Sjevernoameričke komande za protuzračnu odbranu i američke Sjeverne komande pozdravili su se s porodicama i sada su izolirni od svih da bi mogli svakodnevno da prate situaciju radi odbrane naše domovine - naveo je američki general.

On je naveo da će u bunkerima biti i drugi pripadnici vojske, ne otkrivajući detalje.

Američki ministar odbrane Mark Esper naveo je prošle sedmice da Pentagon više neće objavljivati detalje o slučajevima zaraze virusom u svojim redovima da se, kako je objasnio, ne bi otkrivale slabosti američkim protivnicima tokom pandemije.

NA VRH

Podijeli članak na