MAĐARSKA

Viktor Orban osigurao sebi vanredne ovlasti neograničenog trajanja

Zakon je pretjeran odgovor na krizu, kaže opozicija, a neki zastupnici nazvali su ga "državnim udarom", odnosno "putem u diktaturu"

Viktor Orban. Arhiv

Avaz.ba

30.3.2020

Mađarski premijer Viktor Orban osigurao je sebi u ponedjeljak vanredne ovlasti neograničenog trajanja pošto je parlament s većinom zastupnika njegove stranke prihvatio tzv. "koronazakon" koji kritiziraju opozicija i skupine za ljudska prava.

Orban je u desetljeću na vlasti postupno povećavao svoje ovlasti, a najnovijim zakonom parlament je potvrdio produljenje vanrednog stanja bez jasno navedenog trajanja što će premijeru omogućiti da u doba epidemije vlada izvršnim uredbama. 

Zakon izglasan sa 137 glasova za i 53 protiv, predviđa kaznu zatvora do pet godina za širenje "lažnih vijesti" o virusu ili mjerama vlade, a meta takvih optužba redovito su danas već rijetki neovisni mediji u Mađarskoj.

Pravdajući se epidemijom koronavirusa, nacionalkonzervativna vlada si je prihvaćenim zakonom zacementirala kontrolu nad zemljom, kažu kritičari u Mađarskoj i inozemstvu.  

Zakon je pretjeran odgovor na krizu, kaže opozicija, a neki zastupnici nazvali su ga "državnim udarom", odnosno "putem u diktaturu".

Kritikama su zakon dočekale i skupine za ljudska prava te Vijeće Europe.

- Neograničeno i nekontrolirano vanredno stanje ne može garantirati poštivanje temeljnih načela demokracije - reagiralo je Vijeće Europe, najstarija i vodeća europska organizacija za ljudska prava koja upozorava da zakon nema vremenski rok.

Sve te kritike bore se "protiv izmišljenih neprijatelja i nemaju veze sa stvarnošću", tvrdi ministrica pravosuđa Judit Varga. Sam Viktor Orban na sve odmahuje rukom.

- Jasno sam rekao evropskim gunđalima da nemam vremena razgovarati o pravnim pitanjima, u raspravi bez sumnje strastvenoj, ali teoretskoj - jer je sada važno "spašavati živote, rekao je.

Na samom početku epidemije, premijer Orban je optužio imigrantsku propagandu za širenje virusa pa čak tvrdio da su "uglavnom stranci donijeli bolest". Mađarska je zatvorila svoje granice za ulazak stranaca i uvela mjere ograničenja kretanja. Zemlja od 9,7 miliona ljudi u ponedjeljak je imala 447 zaraženih, od kojih 15 žrtava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.