KORONAVIRUS

Ponovo se oglasio profesor koji je sve precizno predvidio: Evo do kada će trajati pandemija

Profesor koji tačno predvidio koliko će slučajeva zaraze i smrti biti u Kini, kaže da se stanje u Italiji popravlja

Broj zaraženih sve veći u svijetu. Ilustracija

Avaz.ba

31.3.2020

Nakon što se u Kini smirila pandemija koronavirusa, Italija je postala epicentar zaraze, međutim ubrzo Sjedinjene Američke Države (SAD) su ubrzo preuzele ulogu najvećeg svjetskog žarišta.

Majkl Levit (Micheal Levitt), profesor koji tačno predvidio koliko će slučajeva zaraze i smrti biti u Kini, kaže da se stanje u Italiji i New Yorku popravlja. To su dva najpogođenija mjesta na svijetu u kojima se nalazi 260.000 od ukupno 775.000 ukupno potvrđenih slučajeva zaraze na svijetu.

Novo žarište SAD. Ilustracija

Ona kaže kako se u Italiji situacija popravlja, a službeni brojevi prema svemu sudeći potkrepljuju tu tvrdnju. Naime, u Italiji svaki dan ima između 5 i 6 hiljada novozaraženih u posljednjih deset dana.

Situacija u New Yorku je nešto nesigurnija jer je dnevni rast novozaraženih u posljednja tri dana 7.000, a prije toga rast je bio još snažniji. Ova će sedmica biti presudna i otkrit će hoće li se epidemija nastaviti.

Govoreći za BBC Radio 4, profesor Levit je kazao kako svi uzrujani i da nema dovoljno podataka za Veliku Britaniju jer ima previše odvojenih žarišta, ali da se stanje u Italiji popravlja kao i Švicarskoj.

- Uskoro će stići vijesti o smirivanju stanja u Italiji, također i Švicarskoj. Nadamo se, nismo još sigurni, da se i Španjolska priključila izabranoj skupini zemalja u kojima se stanje smiruje- kazao je Levit.

I Italija i New York su duboko uzdrmani epidemijom koronavirusa. Bolnice na sjeveru Italije, pogotovo u regiji Lombardija i njenom glavnom gradu Milanu, preplavljene su pacijentima kojima su potrebni respiratori i intenzivna njega, no kapaciteta nema dovoljno.

Profesor Levit dospio je na naslovnice novina kad je rekao da su predviđanja virologa o utjecaju epidemije preuveličana. Kazao je kako će mjere socijalnog distanciranja i izolacije, koje su uvedene širom svijeta, donijeti rezultate u obuzdavanju širenja bolesti.

- Ono što trebamo je kontrolirati paniku i bit ćemo dobro- kazao je prošle sedmice. 

Govoreći krajem februara za neke svjetske medije, Levit je kazao da je zaraza u Kini već dostigla svoj vrhunac te da će mrtvih biti 3.250 dok će 80.000 ljudi biti zaraženo. Danas, gotovo mjesec dana kasnije, njegova su se predviđanja pokazala tačnima. Kina s populacijom od milijardu i 400 miliona ljudi, imala je 81.439 slučajeva zaraze i 3.300 mrtvih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.