KORONAVIRUS

Svijet se "zaključava" pred naletom pandemije: Tri četvrtine Amerikanaca pod restrikcijama

Terenska bolnica u njujorškom Central parku. AFP

E. J. / Avaz.ba

31.3.2020

Zatvaranje ne samo državnih granica nego i regija i gradova, čiji je cilj zaustaviti nalet pandemije koronavirusa, proširilo se širom svijeta kako se povećava globalni broj smrtnih slučajeva. Uprkos tračku nade da pandemija jenjava u pogođenoj Italiji, stroge mjere koje su ograničile dvije petine stanovništva svijeta na njihove domove, dodatno se proširuju.

Moskva i Lagos pridružili su se gradovima širom svijeta čije su ulice prazne, dok su Virdžinija i Merilend postale posljednje američke države koje su objavile naredbe za ostanak kod kuće. Ubrzo ih je slijedio Vašington, što znači da su tri četvrtine Amerikanaca pod nekim oblikom restrikcije. 

Američki vojni medicinski brod uplovio je u Njujork kako bi ublažio pritisak na opterećeni zdravstveni sistem. Terenska bolnica postavljena je u Central parku. 

Brzina pandemije u Sjedinjenim Američkim Državama nastavila se povećavati, a broj smrtnih slučajeva nadmašio je 3.000 uz 163.000 zaraženih, najviše u svijetu. Predsjednik Donald Tramp (Trump) želio je uvjeriti Amerikance da vlasti povećavaju distribuciju očajnički potrebne opreme, kao što su respiratori i lična zaštitna oprema.

No, ponudio je i oštro upozorenje, rekavši da "slijede izazovna vremena u narednih 30 dana" te nagovijestio da postoji mogućnost zabrane izlaska iz kuća na državnom nivou, uporedivši borbu protiv koronavirusa s "ratom". Broj potvrđenih slučajeva COVID-19 širom svijeta sada je više od tri četvrtine miliona, a smrtno je stradalo skoro 37.000 osoba. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.