KORONAVIRUS Zvaničnici se pravdaju kriznom situacijom

Nadrealne scene iz Las Vegasa: Vlasti beskućnike smjestile na parking

Naveli su da je razmak između korisnika 1,8 metara, prema federalnim preporukama za socijalno distanciranje

Avaz.ba

"Spas" na parkingu: Ispoštovana mjera distanciranja

Foto: AFP


Gotovo nadrealne scene iz američkog grada Las Vegasa izazvale su kritike, mada se zvaničnici pravdaju da je krizna situacija.

Beskućnici spavaju na parkingu, prenosi B92. Za svakog beskućnika po jedan kvadrat. Međutim, ne metar kvadratni pod krovom, već su njim ograničeni te "parkirani", uokvirenom bijelom linijom pod vedrim nebom.

Vlasti Las Vegasa pravdaju se da je u pitanju kritična situacija i da je ovo najbolja opcija nakon što je drugo sklonište sa 500 kreveta za beskućnike moralo da buda zatvoreno usljed krize zbog pandemije koronavirusa. Testiranjem je utvrđeno da je jedan od beskućnika pozitivan na virus.

  • Lokalni parking pretvorili su u privremeno "sklonište"

    Lokalni parking pretvorili su u privremeno "sklonište"

    Foto: AFP


Zbog toga su vlasti u Las Vegasu morale da pronađu dodatno mjesto za smještaj u gradu u kojem je veliki broj beskućnika. Lokalni parking pretvorili su u privremeno "sklonište", navodeći da razmak između korisnika iznosi 1,8 metara, prema federalnim preporukama za socijalno distanciranje.

Mnogi bijeli "boksovi" prekriveni su plavim podlogama da bi lakše bili očišćeni. Fotografije sa lica mjesta ipak pokazuju osobe koji spavaju jedna blizu drugoj na zemlji, piše „Guardian“.
NA VRH

Podijeli članak na