SVIJET

U Švedskoj raste broj mrtvih, ali i dalje nema restrikcija

U toj zemlji je trenutno 4.435 zaraženih koronavirusom, a umrlo je 180 ljudi

U Švedskoj raste broj mrtvih, ali i dalje nema restrikcija. Ilustracija

Avaz.ba

31.3.2020

Iako je cijela Europa sedmicama u djelomičnoj ili potpunoj karanteni kako bi suzbila širenje koronavirusa, Švedska je i dalje jedina zemlja u kojoj nema gotovo nikakvih restrikcija.


Švedska je i dalje jedina zemlja u kojoj nema gotovo nikakvih restrikcija. Ilustracija

Kafići, restorani i prodavnice širom zemlje su otvoreni, parkovi i igrališta su puni, a ljudi opušteno sjede na gradskim terasama i uživaju na suncu. Švedska vlada nije željela blokirati čitavu zemlju, a neće to učiniti ni nakon najnovijih podataka prema kojma u Švedskoj ubrzano raste broj umrlih od koronavirusa.

U toj zemlji je trenutno 4.435 zaraženih koronavirusom, a umrlo je 180 ljudi. Krivulja broja zaraženih u Švedskoj za sada se ne razlikuje od ostalih zemalja, a Švedska ima tek nešto više (39,6) mrtvih na 100.000 stanovnika od Velike Britanije (33,6) koja je u potpunoj blokadi.


Švedska vlada savjetuje građanima da izbjegavaju velika okupljanja, da redovno peru ruke i da ne dolaze u kontakt sa starijim ljudima. Fakulteti i srednje škole su zatvoreni, ali osnovne škole normalno rade kao i ugostiteljski i trgovački objekti. Iako neki švedski stručnjaci upozoravaju da bi ovakva strategija mogla dovesti do katastrofe, stožer civilne zaštite smatra kako nema dokaza da stroge mjere karantene pomažu pri suzbijanju virusa.

Šveđani su poznati kao narod koji ima povjerenja u institucije i vjeruje u ono što im vladajući govore i vlada se uzda da će građani slušati upute.

-Naš je cilj usporiti širenje virusa do te mjere da zdravstveni sistem nije preopterećen. Krivulja zaraženih je do sada bila blaža nego u brojnim drugim zemljama. Uzdamo se u osjećaj odgovornosti kod naših građana jer to je način na koji Švedska funkcionira. Mi ljudima kažemo ono što mislimo da je najbolje za njih i to se kroz švedsku povijesti pokazalo dobrim-, rekao je glavni državni epidemiolog Ander Tegnel.

Oštar porast broja mrtvih nije prošao neprimjetno u vladi pa je potpredsjednica Izabela Lovin danas najavila nova testiranja kojih je u Švedskoj dosad provedeno relativno malo i to uglavnom kod osoba kojima je potrebna bolnička njega.

Novi val testiranja ograničit će se za sad na sve medicinske radnike te ljude koji rade u granama ključnima za funkcioniranje privrede.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.