KORONAVIRUS

Koronavirus može prouzrokovti srčane smetnje kod zdravih ljudi

Zna se da virusne infekcije pogoršavaju postojeća stanja srca kao što su srčani udar ili zatajenje srca

Ove infekcije mogu da dovedu i do oštećenja srca kao što su perikarditis. Ilustracija

Avaz.ba

31.3.2020

Američki naučnici utvrdili su da Covid-19 može da prouzrokuje srčane smetnje čak i kod ljudi koji ranije nisu imali bilo kakve probleme ovog tipa. Također, upozorili su da koronavirus može imati kobne posljedice za ljude koji pate od već postojećih kardiovaskularnih problema, poput recimo hipertenzije.


Dvije studije

Naučnici su analizirali prethodne koronaviruse kao što su SARS i MERS, ali i nedavne studije o Covidu-19 koji je izazvao pandemiju sa kojom se svijet bori. Došli su do zaključka da koronavirus može  pogubno utjecati na srčani mišić, prenosi "The Sun".


Povreda srčanog mišića može da se desi svakom pacijentu. Ilustracija

- Vjerovatno je da će, čak i ako ranije niste imali srčane bolesti, koronavirus uticati na srčani mišić. Generalno, povreda srčanog mišića može da se desi svakom pacijentu, bilo da je imao kardiovaskularne probleme ili ne, ali rizik je veći kod onih koji već imaju srčane bolesti - istakao je Mohamad Mađi, vodeći autor ovog istraživanja i docent kardiologije na Naučno-istraživačkom zdravstvenom centru Univerziteta Teksas.

Također, zna se da virusne infekcije pogoršavaju postojeća stanja srca kao što su srčani udar ili zatajenje srca. Ove infekcije mogu da dovedu i do oštećenja srca kao što su perikarditis (upala sluznice srca) i miokarditis (upala srčanog mišića).

Izvještaj, objavljen u časopisu "Jama Cardiology", prati i dvije druge studije koje svjedoče o utjecaju koronavirusa na srce. U prvoj su istraživači istakli da su otkrili značajnu povezanost između srčanih oboljenja i smrtnog ishoda među pacijentima zaraženim Covidom-19 u bolnici u Vuhanu u Kini.


Neophodne opsežnije studije

Druga studija se fokusirala na slučaj prividno zdrave 53-godišnje žene u Italiji koja je dobila srčane komplikacije nakon što je testirana pozitivno na Covid-19, uprkos tome što prethodno nije imala historiju kardiovaskularnih bolesti.

Stručnjaci akcentiraju kako su neophodne opsežnije studije kako bi se ispitala potencijalna veza između koronavirusa i bolesti srca, a dodali su i da ovaj virus može da bude povezan sa većim rizikom od oštećenja srčanog mišića u odnosu na druge virusne infekcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.