EVROPA

Ljubav u doba korone: 80-godišnjaci se svaki dan sastaju na zatvorenoj granici

U nekim je državama, potpisnicama Schengenskog sporazuma, ovo prvi put u 25 godina da su se granice među državama opet 'pojavile'

Inga Rasmusen (85) je iz Danske, a Karsten Tuchsen (89) je iz Njemačke. Facebook

Avaz.ba

31.3.2020

Jedan je stariji par postao poznat za vrijeme pandemije koronavirusa nakon što su našli način kako premostiti karantenu, ali da i dalje poštuju pravila i upute struke. 

Naime, Inga Rasmusen (Rasmussen) (85) je iz Danske, a Karsten Tuchsen (89) je iz Njemačke, ali svakog se dana nalaze na romantičnim sastancima u blizini Aventofta. Sjede jedno nasuprot drugom, ali na dovoljnom razmaku, svaki sa svoje strane rampe.

Njemačko-danska granica je zatvorena prije dvije sedmice upravo zbog izbijanja pandemije. U Njemačkoj je više od 63.000 osoba zaraženo, dok ih je u Danskoj 2.500.

U nekim je državama, potpisnicama Schengenskog sporazuma, ovo prvi put u 25 godina da su se granice među državama opet 'pojavile'.


- Tužno je, ali ne možemo to promijeniti - rekla je gospođa Rasmusen za tamošnji Deutsche Welle. 

I ona i njen prijatelj gospodin Tuchsen postali su poznati u svojim krajevima nakon što ih je na sastanku vidio gradonačelnik gradića Tondera dok je bio u vožnji biciklom.

Par se upoznao prije dvije godine, a posljednju je godinu gotovo svaki dan proveo zajedno. Gospođa Rasmusen dođe automobilom do granice iz svoga grada Gallehusa, a gospodin Tuchsen motorom iz svog Suderluguma.

On ponekad i popije koju rakijicu na sastanku, dok se gospođa damski drži samo kafe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.