AMERIKA

Tramp: Slijede dvije teške sedmice, od koronavirusa moglo bi umrijeti više od 100.000 ljudi

Slijediti stroge mjere socijalnog distanciranja

Loše prognoze za SAD. AFP

Avaz.ba

1.4.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) i njegovi vodeći zdravstveni savjetnici pozvali su Amerikance da slijede stroge mjere socijalnog distanciranja uoči "dvije teške sedmice" u kojima bi u SAD od koronavirusa moglo umrijeti više od 100.000 ljudi.

- Apsolutno je ključno za američki narod da slijedi smjernice u idućih 30 dana. To je pitanje života i smrti - kazao je Tramp na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Istaknuo je da će naredne dvije sedmice biti "vrlo, vrlo bolne".

- Želimo da se Amerikanci pripreme za teške dane koji nam predstoje - rekao je Tramp predviđajući nakon toga "svjetlost na kraju tunela".

Deborah Birks (Birx), koordinatorica za koronavirus Bijele kuće, prikazala je grafikone sa podacima i modelima koji pokazuju da bi u narednih 14 dana broj umrlih od virusa mogao skočiti na 100.000 do 240.000.

Tramp je kazao da je, prema modelu, moglo umrijeti i 2,2 miliona ljudi da nisu uloženi napori za suzbijanje virusa.


Slijedi 14 teških dana za SAD. AFP

- Ne postoji čarobni štapić. Ne postoji čarobna vakcina ili terapija. Samo ponašanje, svako naše ponašanje pretvara  se u nešto što mijenja tok ove virusne pandemije u idućih 30 dana - kazala je Birks. 

Entoni Fauči (Anthony Fauci), direktor Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti, koji je ranije kazao da bi od pandemije virusa u SAD moglo umrijeti između 100.000 i 200.000 ljudi, kazao je da se ulažu svi napori kako bi se te brojke smanjile.

- Činimo sve što možemo - poručio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.