PARALIZA EKONOMIJE

Ovako je to Španija riješila: Mjere u zemlji s 47 miliona stanovnika

Na posao odlaze samo oni u neophodnim zanimanjima, poput proizvodnje i distribucije hrane

Mjere za 47 miliona ljudi. AFP

Avaz.ba

1.4.2020

Nakon što je dodatno pritegnula paraliziranu ekonomiju, zabranivši sve poslove u zemlji osim onih nužnih, vlada Španije je usvojila paket mjera za pomoć najugroženijim radnicima.

Stotine kompanija su zbog obustave proizvodnje i zatvorenih lokala najavile masovna privremena otpuštanja, što je brojne stanovnike dovelo u situaciju da ne mogu plaćati najamninu stana te račune za struju i vodu.

Vlada je saopćila kako idućih šest mjeseci oni koji su zbog vanrednog stanja u zemlji ostali bez posla neće smjeti biti izbačeni iz stana, a ugovori o najmu, koji su pred istjecanjem, bit će produženi za dodatnih šest mjeseci.

Ugroženim najmoprimcima će vlada ponuditi namjenske mikro-kredite s nula posto kamate i bez provizije kako bi mogli otplaćivati najam. Taj kredit će morati vratiti u idućih šest godina, a moguća je odgoda i na deset godina.

Obustavljena proizvodnja. AFP

- Ranjivost je sada široko rasprostranjena -rekao je potpredsjednik vlade Pablo Iglesias, vođa lijeve formacije Unidas Podemos, te dodao:

- Ovu pomoć moći će koristiti oni koji su privremeno otpušteni, kojima je smanjeno radno vrijeme, a proporcionalno i plaća, kojima su pali prihodi... - rekao je na konferenciji za medije u Madridu.

Komunalne kompanije neće smjeti isključivati ljudima vodu i struju zbog neplaćenih računa dok traje vanredno stanje proglašeno 14. marta, a koje bi moglo biti produženo i nakon 11. aprila, do kada je zasad na snazi.

Španska vlada je u cilju zaustavljanja širenja koronavirusa zatvorila 47 miliona stanovnika u stanove i kuće te im je dopušteno izlaziti jedino u bolnice, trgovine s hranom, apoteke, banke, benzinske stanice, te kako bi prošetali psa.  Na posao odlaze samo oni u neophodnim zanimanjima, poput proizvodnje i distribucije hrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.