ČUDO U srcu Lombardije

Ovo je jedini grad u Italiji koji nije pogođen koronavirusom

Gradonačelnik je došao na ideju da se na mještanima provodi testiranje na antitijela za koronavirus

Avaz.ba
01.04.2020 11:16

Ferera Erbognone ima skoro 1.100 stanovnika

Foto: Agencije

Dok u Italiji broj mrtvih od posljedica koronavirusa i dalje raste, jedan gradić broji svoje sretne dane, jer do sada nema nijednog zaraženog. Ferera Erbognone ima skoro 1.100 stanovnika i nalazi se u Lombardiji, epicentru italijanske krize izazvane koronavirusom.  

- Ponosni smo i sretni što je kod nas ovakva situacija, ali ne mogu reći da nismo uplašeni, jer ljudi umiru u gradu do nas - kazala je lokalna prodavačica Meri de Luka (Mery De Luca).

Nije jasno zašto je taj gradić, 50 kilometara jugozapadno od Milana, potpuno pošteđen zaraze.

- Bili smo veoma pažljivi od prvog dana. Naši kupci su od samog početka izbijanja epidemije nosili maske i rukavice -  kaže De Luka, vlasnica trgovine.

Pohvalila je mjesne vlasti i lokalnu civilnu zaštitu za pravovremeno informiranje javnosti i podjelu zaštitnih maski.  

  • Nije jasno zašto je ovaj gradić potpuno pošteđen zaraze
    Nije jasno zašto je ovaj gradić potpuno pošteđen zaraze Foto: Agencije

Gradonačelnik Đovani Fasina (Giovanni Fassina), pogrebnik, došao je na ideju da se na mještanima provodi testiranje na antitijela za koronavirus. 

- Mislio sam da bi naša enklava mogla biti sjajna za analizu slučaja. Gdje ćete naći bolju priliku za proučavanje bolesti. Trebalo bi testirati krv 1.099 sretnika iz ovoga grada - rekao je Fasina. 

Pokrajinske zdravstvene vlasti ponudu su odbile, jer je Fasina htio da ispitivanje provede institut koji je van mreže regionalno odobrenih laboratorija. 

NA VRH