NIJE POKAZIVAO SIMPTOME Iz Pekinga prebačen u karantin u rodnom gradu

Strahuju od novog vala zaraze: Kineski student iz Velike Britanije "vratio" virus u Vuhan

Zabilježili samo jednu novu infekciju u deset dana

Avaz.ba

Oštre kontrole na aerodromu u Pekingu

Foto: AFP


Kineski tinejdžer koji studira u Velikoj Britaniji postao je prva osoba koja je "vratila" koronavirus u Vuhan, nekadašnji centar pandemije.

Grad je prošle sedmice objavio da je u velikoj mjeri suzbio pandemiju nakon što je zabilježio samo jednu novu infekciju u deset dana, prenosi „Daily Mail“.

No, lokalni zdravstveni zvaničnici prijavili su 16-godišnjeg studenta kao svoj prvi „uvezeni slučaj“ u gradu. Tvrdili su da nije pokazivao simptome.

Student, poznat po prezimenu Zu, napustio je Veliku Britaniju 21. marta i stigao u Vuhan 23. marta iz engleskog Njukasla nakon zaustavljanja u Dubaiju (Ujedinjeni Arapski Emirati) i kineskoj prijestonici Pekingu.

  • Žarište koronavirusa bilo je u Vuhanu

    Žarište koronavirusa bilo je u Vuhanu

    Foto: AFP


Nakon medicinskih pregleda na aerodromu, odlučeno je da 23. marta brzim vozom otputuje u svoj rodni grad iz Pekinga i bude smješten u karantin.

Zvanična statistika pokazuje da je više od trećine uvezenih slučajeva zaraze u kineskoj prijestonici otkriveno među ljudima koji stižu iz Britanije, a slijede putnici iz Španije i Italije.  Peking pribjegava novim mjerama za provjeru posjetilaca iz inozemstva usljed bojazni da bi upravo oni mogli pokrenuti drugi val zaraze. 

U Kini je do sada zabilježen 691 „uvezeni slučaj“ COVID-19, bolesti uzrokovane koronavirusom.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na