ŠALJU PORUKU

Pandemija se pretvara u sigurnosnu prijetnju: NATO želi pokazati da je sposoban odgovoriti na svaki izazov

Sjevernoatlantski savez mora zaustaviti krizu zbog koronavirusa, rekao je šef ove organizacije

Stoltenberg: Odgovor na pandemiju. Arhiv

Avaz.ba

1.4.2020

Sjevernoatlantski savez (NATO) mora zaustaviti pandemiju koronavirusa koja se pretvara u sigurnosnu prijetnju, rekao je šef ove organizacije, upozoravajući da bi Rusija ili terorističke grupe mogle pokušati iskoristiti krizu, prenosi AFP.

Ministri vanjskih poslova iz tridesetočlanog vojno-političkog saveza održat će sutra videokonferenciju na kojoj će raspravljati o svom odgovoru na pandemiju COVID-19, koja je samo u Evropi usmrtila više od 30.000 ljudi.

Očekuje se da će oni dati zajedničku izjavu kao dokaz jedinstva i poslati potencijalnim protivnicima, poput Rusije, poruku da je NATO i dalje sposoban i spreman odgovoriti na prijetnje.

- Naš osnovni cilj je osigurati da ova zdravstvena kriza ne postane sigurnosna kriza - rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. 

Ministarski sastanak održat će se videovezom. Arhiv

On je ukazao da su povećane ruske vojne aktivnosti dokaz da NATO mora biti na oprezu više nego ikad tokom krize koronavirusa.

- Vidimo značajne vojne aktivnosti u blizini granica NATO-a novom vježbom u zapadnim vojnim područjima Rusije... Vidjeli smo značajno rusko prisustvo u Sjevernom moru. Zato NATO mora nastaviti patrolirati našim nebom. Moramo biti prisutni na kopnu, ali i u zraku i na moru – rekao je Stoltenberg.

Avioni NATO snaga su posljednjih sedmica nekoliko puta presretali ruske ratne avione, a pomorske snage su utvrdile neobične aktivnosti sedam ruskih ratnih brodova u Sjevernom moru.

Zbog putovanja i okupljanja, ministarski sastanak u četvrtak održat će se videovezom, prvi u NATO-ovoj 70-godišnjoj historiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.