SVE VIŠE ŽRTAVA Ministar policije upozorio građane da ne putuju bez potrebe

Najteže u glavnom gradu: Broj mrtvih raste, izrečeno više od 359.000 kazni zbog kršenja izolacije

Dvadesetogodišnjak osuđen na dva mjeseca zatvora nakon što je osam puta uhvaćen bez dokumenata

Avaz.ba
01.04.2020 15:16

Vozovi opremljeni kao bolnice

Foto: AFP

Jedna osoba završila je u zatvoru zbog kršenja strogih pravila o izolaciji, zbog kojih je izrečeno skoro 359.000 kazni u cijeloj zemlji, dok istovremeno broj smrtnih slučajeva od izbijanja pandemije koronavirusa i dalje raste, saopćile su vlasti u Francuskoj.

Ministar policije Kristof Kastane (Christophe Castaner) upozorio je građane da otpišu sve planove za putovanja tokom školskog raspusta, koji počinje ovog vikenda, te je obećao da će kazniti bilo kakva neopravdana putovanja, dok država brzim vozovima, opremljenim kao bolnice, nastavlja evakuaciju oboljelih iz ugroženih područja.

Vlada je do danas evakuirala skoro 300 pacijenata iz bolnica iz teško pogođenih dijelova zemlje u manje opterećene, a neki su prebačeni i u druge države, poput Njemačke, Švicarske i Luksemburga.

  • Pojedini pacijenti upućeni u inozemstvo
    Pojedini pacijenti upućeni u inozemstvo Foto: AFP

Trećina od 499 smrtnih slučajeva zabilježenih u Francuskoj u prethodna 24 sata bila je iz regije Il de Frans, u kojoj se nalazi i glavni grad Pariz, saopćila je vlada. Broj smrtnih slučajeva u cijeloj državi sada iznosi 3.523.

Kako kriza eskalira, sud u Kaleu na sjeveru zemlje osudio je 20-godišnjaka na dva mjeseca zatvora nakon što je uhvaćen osam puta bez dokumenata, koje stanovnici moraju pokazati ako napuste kuću zbog hitnog slučaja.

U Parizu je 22-godišnji muškarac osuđen na 105 sati rada u zajednici, također zbog višestrukog kršenja karantina.

Komentari

NA VRH