ŽENEVA Tedros Adhan Gebrejesus obratio se novinarima

Šef WHO-a upozorava: U narednim danima stići ćemo do brojke od milion zaraženih i 50 hiljada umrlih

Broj smrtnih slučajeva udvostručio se u protekloj sedmici

Al. Ti. / Avaz.ba

Tedros Adhan Gebrejesus

Foto: AFP


Šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhan Gebrejesus (Tedros Adhanom Ghebreyesus) kazao je danas u obraćanju javnosti da je izuzetno zabrinut zbog činjenice da se ulazi u četvrti mjesec od početka pandemije koronavirusa, a da se još ne nazire kraj globalnoj krizi.

- Zabrinjava me brzina i širenje virusa po svijetu. U proteklih pet sedmica svjedoci smo nevjerovatno velikog broja zaraženih u skoro svakoj zemlji svijeta i na svakom kontinentu - kaže Gebrejesus.

Upozorio je da se broj smrtnih slučajeva udvostručio u protekloj sedmici.

- U narednim danima stići ćemo do broja od milion zaraženih i 50 hiljada smrtnih slučajeva širom svijeta. Zabrinjavajuće je da bi i pored "malih" brojeva zaraze u Africi, srednjoj i južnoj Americi, posljedice u tim zemljama mogle biti ozbiljne socijalne, ekonomske i političke prirode - naglašava Gebrejesus.

  • Tedros Adhan Gebrejesus

    Tedros Adhan Gebrejesus

    Foto: AFP


Pojašnjava da se prije tri mjeseca nije znalo skoro ništa o koronavirusu.

- Sada svi kolektivno znamo mnogo, svakodnevno naučimo nešto novo. Posvećeni smo da služimo čovječanstvu kako bismo zaštitili zdravlje ljudi - rekao je Gebrejesus.

Osvrnuo se i na medijske napise o tome trebaju li se nositi zaštitne maske.

- Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se maske nose, jer su efikasne kad se koriste sve propisane mjere - zaključuje šef WHO-a. 

NA VRH

Podijeli članak na