MIŠLJENJE

Bil Gejts zna u čemu je fazon: Zatvoriti sve na deset sedmica

Nema sumnje da su Sjedinjene Države propustile priliku da budu u prednosti u borbi sa koronavirusom

Bil Gejts: Vakcinu bi mogli razviti za 18 mjeseci. Arhiv

Avaz.ba

1.4.2020

Bil Gejts (Bill Gates) osnivač Microsofta u svom autorskom članku za "Washington post" apelovao je na vlasti u SAD da sve zatvore na najmanje deset sedmica  kako bi se dobila bitka protiv korona virusa.

Prenosimo vam najbitnije dijelove tog teksta. 

- Nema sumnje da su Sjedinjene Države propustile priliku da budu u prednosti u borbi sa koronavirusom. Ali još postoji prostora za donošenje važnih odluka. Izbori koje donosimo mi i naši lideri danas imaće ogroman uticaj na to koliko brzo će slučajevi oboljelih početi da opadaju, koliko će dugo ekonomija ostati ugašena i koliko će Amerikanaca morati da sahrani voljenu osobu zbog COVID-19. Kroz rad sa "Fondacijom" razgovarao sam sa stručnjacima i liderima u Vašingtonu i širom zemlje. Postalo mi je jasno da moramo poduzeti tri koraka.

Prvo, potreban nam je doslijedan nacionalni pristup zatvaranju svega. Uprkos pozivima eksperata za javno zdravstvo, neke države i okruzi nisu sve zatvorili. U nekim državama plaže su i dalje otvorene; u drugima, restorani i dalje rade za one koji bi da sjednu i pojedu. Ovo je recept za katastrofu. Jer ako ljudi mogu slobodno da putuju preko državnih granica, tako može i virus. Državni zvaničnici moraju biti jasni: Zatvaranje bilo gdje znači zatvaranje svuda.  

Sve dok broj oboljelih ne počne da pada širom Amerike - što bi moglo da bude tek za deset sedmica ili više - niko ne može da nastavi sa poslovanjem kao i obično ili da zanemari obustavu rada. Svaka konfuzija oko ove tačke samo će produžiti ekonomski bol, povećati izglede da se virus vrati i izazove još više smrtnih slučajeva.

Drugo, savezna vlada treba da pojača testiranje. Trebalo bi da bude dostupno daleko više testova. Takođe bi trebalo da objedinimo rezultate tako da brzo možemo identifikovati potencijalne volontere za klinička ispitivanja i da znamo kada je vrijeme da se vratimo u normalu. Ima i dobrih primjera - država Njujork nedavno je proširila svoj kapacitet na više od 20.000 testova dnevno.

Konačno, da bismo bolest priveli kraju, potrebna nam je bezbjedna i efikasna vakcina. Ako radimo sve kako treba, mogli bismo da je imamo i za manje od 18 mjeseci što bi bila najbrže ikad razvijena vakcina - napisao je je između ostalog.

Inače, prema nekim teorijama on je bio jedan od "osumnjičenih" i dovođen je u vezu sa izbijanjem epidemije koronavirusa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.