ALARMANTNO

{UŽIVO} / Svijet u borbi protiv koronavirusa: Broj zaraženih približava se milionu

Najnoviji podaci pokazuju da je broj umrlih od infekcije Covid-19 jutros 47.245

Broj zaraženih u porastu. AFP

Piše: Avaz.ba

2.4.2020

Prema podacima Worldmetersa, koronavirusom je u svijetu zaraženo ukupno 936.045 ljudi. Najnoviji podaci pokazuju da je broj umrlih od infekcije Covid-19 jutros 47.245.

Istovremeno je izliječeno 194.576.

Novo žarište koronavirusa u svijetu je Amerika, koja je prva po broju zaraženih sa 215.300 oboljelih, odmah iza SAD je Italija, koja se smatra evropskim žarištem sa 110.574 zaraženih. Treća je Španija sa 104.118 oboljelih i 9.387 umrlih.

U Sjedinjenim Državama umrlo je 5.110 osoba, dok Italija bilježi cifru od 13.155 smrtnih slučajeva. 

Kina je sada na četvrtom mjestu sa 81.554 oboljelih i 3.312 umrlih.

14:50 U Nizozemskoj osam posto više umrlih

Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa porastao je u Nizozemskoj za 166, na 1.339, saopćili su medicinski zvaničnici. Broj zaraženih porastao je za osam procenata, na 14.697, saopćio je Institut za javno zdravlje.

14:40 Rusko ministarstvo: SAD platile polovinu medicinskih zaliha koje smo poslali

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su Sjedinjene Države ove sedmice platile polovinu medicinskog materijala koji je Rusija poslala kao "humanitarnu pomoć" usred rastuće pandemije koronavirusa. Opširnije čitajte ovdje.

13:50 Đukanović obišao Opću bolnicu u Beranama

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović obišao je danas Opću bolnicu u Beranama, koja je regionalni centar za sjever Crne Gore. Opširnije čitajte ovdje.

13:10 U Iranu u posljednja 24 sata umrle 124 osobe

Broj preminulih usljed pandemije koronavirusa u Iranu uvećan je za 124 u posljednja 24 sata, saopćeno je iz iranskog ministarstva zdravlja. Opširnije čitajte ovdje.

12:45 Broj zaraženih u Evropi premašio je 500.000

Broj zaraženih koronavirusom u Evropi premašio je 500.000, što je više od polovine ukupnog broja slučajeva u cijelom svijetu, prenosi AFP pozivajući se na službene izvore. Opširnije čitajte ovdje.

12:05 Jezive scene iz Njujorka: Mrtve ubacuju u hladnjače

U Sjedinjenim Američkim Državama zaraženo je više od 215.000 ljudi, a broj umrlih premašio je 5.000. Epicentar u SAD je Njujorku, gdje ponestaje mjesta za tijela preminulih. Opširnije čitajte ovdje.

11:15 Testira se vakcina u Australiji

Kako piše BBC, australski naučnici počeli su s testiranjem dvije vakcine. Za takav proces obično trebaju dvije godine, ali su Australci uspjeli u svega nekoliko mjeseci doći do toga. Vakcina je razvijena uz pomoć američkih stručnjaka, a Svjetska zdravstvena organizacija odobrila je testiranje na životinjama.

11:10 Medicinska sestra iz Njujorka: Pozitivna sam na koronavirus, a danima sam radila

Najteže je u Njujorku, gdje se zdravstveni radnici uz sve bore s nestašicom opreme, ali i manjkom testiranja. Tako je jedna medicinska sestra danima radila u bolnici, a da je niko nije htio testirati na koronavirus. Opširnije čitajte ovdje.

10:55 Alarmantna brzina širenja pandemije, broj zaraženih blizu milion

Broj potvrđenih infekcija koronavirusom širom svijeta približio se milionu dok se pandemija širi "skoro eksponencijalnom" brzinom, pri čemu je beba stara šest sedmica postala jedna od najmlađih poznatih žrtava. Opširnije čitajte ovdje.

10:50 U Rusiji još 771 zaraženo

Broj zaraženih u Rusiji porastao je u posljednja 24 sata za 771. Ukupno je inficirano 3.548 osoba, a umrlo je 30 ljudi.

10:35 U Grčkoj zaraženo 20 migranata, logor u karantinu

Grčka je stavila pod karantin migrantski logor nakon što je 20 tražilaca azila pozitivno testirano na koronavirus, saopćilo je ministarstvo za migracije. Testirano je 63 ljudi nakon što je utvrđena zaraza kod 19-godišnje migrantice nakon porođaja u atinskoj bolnici. Opširnije čitajte ovdje.

10:10 U Španiji 900.000 radnika ostalo bez posla

Skoro 900.000 radnika u Španiji ostalo je bez posla od 12. marta, kada su u toj zemlji uvedene mjere protiv širenja koronavirusa, uključujući zabranu izlaska. Više od polovine otpuštenih bili su radnici na određeno vrijeme.

09:45 Zaražen izraelski ministar zdravstva

Izraelski ministar zdravstva i njegova supruga zaraženi su koronavirusom i nalaze se u izolaciji, potvrdilo je izraelsko ministarstvo zdravstva. Opširnije čitajte ovdje.

09:40 U Crnoj Gori još 17 zaraženih

U Crnoj Gori je potvrđeno 17 novih slučajeva oboljelih od koronavirusa, saopćeno je iz Instituta za javno zdravlje. Tako je broj oboljelih od koronavirusa u ovoj zemlji porastao na 140. Opširnije čitajte ovdje.

9:30 Zaraženi čuvar i osuđenik u leskovačkom zatvoru

Jedan pripadnik službe osiguranja i jedan osuđenik u Okružnom zatvoru u Leskovcu zaraženi su koronavirusom. Oni su, prema nezvaničnim informacijama lista, odmah izolirani i smješteni na infektivno odjeljenje leskovačke bolnice. Opširnije čitajte ovdje.

9:10 Tramp: Kina lagala o broju umrlih

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjavio je kako se čini da su statistički podaci iz Kine o koronavirusu prikazani sa "malo svjetlije strane", a njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost da Vašington ne može znati jesu li brojevi iz Pekinga tačni. Opširnije čitajte ovdje

8:50 Najgori dan u SAD

Iza Sjedinjenih Američkih Država je najsmrtonosniji dan od početka pandemije koronavirusa, javljaju američki mediji. U Americi je samo jučer preminulo 1.049 ljudi, prema podacima stranice Worldometers. Sa svim jučerašnjim podacima, dolazimo do ukupnog broja od 215.003 zaraženih, 5.102 preminulih te 8.878 oporavljenih. Opširnije čitajte ovdje

8:20 Sposobnost NATO-a nije umanjena

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da sigurnosna sposobnost te organizacije nije umanjena koronavirusom, dok ima nagađanja da bi Rusija mogla da pokuša da uticaj bolesti iskoristi za odmjeravanje odbrambenih snaga zapadne vojne alijanse. Opširnije čitajte ovdje.

8:15 "British Airways" otpušta 36.000 radnika

Kompanija "British Airways", uslijed negativnih posljedica koronavirusa na poslovanje, objavit će obustavu rada za oko 36 hiljada svojih zaposlenika, najavio je BBC. Opširnije čitajte ovdje.

8:00 Raste broj oboljelih u Njemačkoj

Broj smrtnih slučajeva usljed pandemije Covid-19 u Njemačkoj je porastao na 872. U saopćeno njemačkog Instituta "Robert Koh"  se navodi da je u posljednja 24 sata umrlo 140 ljudi. Prema podacima Instituta, broj zaraženih je porastao za 6.156, te je ukupan broj slučajeva zaraze 73.522.  

7:50 Posljednji dijelovi svijeta bez koronavirusa

Tropski otoci na sjeveru Pacifika bez potvrđenog slučaja koronavirusa čine se kao savršeno mjesto za život, ali mještani Palaua kažu da je živjeti ovdje u ovom trenutku ipak daleko od idiličnog.  Osim Palaua, koronavirus još nije dopro do Samoe, Turkmenistana, Sjeverne Koreje i baza na Antarktici. Opširnije čitajte ovdje.

7:20 Koronavirus stigao u plemena

Domorotkinja u selu koje se nalazi duboko u Amazonskoj prašumi, zarazila se koronavirusom, što je prvi prijavljeni slučaj među više od 300 plemena u Brazilu, sapćila je Sesai, posebna zdravstvena služba za domorodačko stanovništvo. Opširnije čitajte ovdje.

7:00 Razgovarali Tramp i Bolsonaro

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) i njegov brazilski kolega Žair Bolsonaro (Jair) razgovarali su o saradnji dvije zemlje u borbi protiv koronavirusa, na dan kada je brazilski ministar zdravstva upozorio na zabrinjavajuće stope zaraze i nedostatak medicinskog materijala u toj zemlji. Opširnije čitajte ovdje.

6:30 Lijepe vijesti iz Španije

Valensija, fudbalski klub koji je imao najveći broj oboljelih od koronavirusa u Evropi, od sinoć nije više žarište ove bolesti. Svi igrači i članovi stručnog štaba koji su oboljeli, a bilo ih je čak 25, izliječeni su, objavila je "Marka". Opširnije čitajte ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.