DOMORODCI Ugroženo više od 300 plemena

Koronavirus stigao u plemena: Prvi slučaj u Amazonskoj prašumi

Raste strah da bi se epidemija mogla proširiti na udaljene i ranjive zajednice

Avaz.ba

Ugroženo oko 850.000 članova plemena

Foto: Avaz


Domorotkinja u selu koje se nalazi duboko u Amazonskoj prašumi zarazila se koronavirusom, što je prvi prijavljeni slučaj među više od 300 plemena u Brazilu, priopćila je Sesai, posebna zdravstvena služba za domorodačko stanovništvo.

Dvadesetogodišnjakinja iz plemena Kokama testirana je u okrugu Santo Antonio do Ica, blizu granice s Kolumbijom, u kojem su dosad potvrđena četiri slučaja koronavirusa, uključujući i brazilskog ljekara. 

Time raste strah da bi se epidemija mogla proširiti na udaljene i ranjive domorodačke zajednice, učinak čega bi mogao biti razoran.

  • Domorodački način života povećava rizik od zaraze

    Domorodački način života povećava rizik od zaraze

    Foto: Agencije


Domorotkinja je medicinska radnica koja je bila u kontaktu sa zaraženim ljekarom, a jedina je osoba koja je bila pozitivna na koronavirus od 15 zdravstvenih radnika i 12 pacijenata testiranih nakon saznanja da ljekar ima virus, objavila je služba Sesai.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi koronavirus koji se širi mogao biti smrtonosan za oko 850.000 pripadnika domorodačkih plemena u Brazilu, koja su stoljećima desetkovana bolestima koje su donijeli Evropljani, od malih boginja i malarije do gripe.

Stručnjaci ističu da, ako se bilo koji član plemena zarazi virusom, domorodački način života u komunalnim zaseocima povećava rizik od zaraze.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na