KORONAVIRUS

Ništa ne prepuštaju slučaju: Nudisti krenuli na kupanje, ali im je policija naredila da pokriju usta

Glava mi je prevelika, priznao je bugarski premijer Borisov

Prag: U Češkoj obavezno nošenje maske. AFP

E. J. / Avaz.ba

2.4.2020

Austrija se priključuje susjednim državama odlukom o obaveznom nošenju maski kao dodatnom oružju za borbu protiv koronavirusa, stavljajući pred građane u izolaciji još jedan izazov za njihove kulturne norme.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) rekao je da želi da veći supermarketi počnu kupce snabdijevati maskama, ali obilazak nekoliko bečkih trgovina pokazao je da nisu svi bili spremni za ovu naredbu.


Ispravna odluka

Jedan lanac marketa saopćio je da ga je "iznenadila" najava vlade, dok su drugi izrazili zabrinutost zbog troškova nove mjere i mogućih problema sa snabdijevanjem. Mjera će stupiti na snagu tek u ponedjeljak.

Bez obzira na to, neki Austrijanci s olakšanjem su prihvatili novo pravilo.

- Moramo učiniti sve što možemo kako bismo usporili infekciju. Mnogi ljudi kažu da nošenje maske pomaže tako da mislim da je to ispravno - rekao je 42-godišnji stanovnik Beča Stefan Hofman (Stephan Hofmann) za AFP, preko maske.

Ipak, priznaje da "mora naučiti koristiti ovaj predmet, kako staviti i skinuti masku".


Borisov: Primjer za zemljake. Arhiv

Za razliku od austrijskog kancelara, koji još nije stavio masku u javosti, lideri susjednih zemalja pokušavaju dati dobar primjer.

Bugarski premijer Bojko Borisov počeo je s ovim "sportom" u javnosti, ali još se bori da se prilagodi tako da nosi masku samo preko usta, ali ne i preko nosa.

- Glava mi je prevelika za ovu masku! Previše je mala za moju njušku - uzviknuo je tokom jednog nastupa u ponedjeljak, prenosi AFP.

U međuvremenu, članovi nove slovačke vlade svečano su položili zakletvu na svečanosti na kojoj su svi učesnici nosili maske i rukavice. 


Nova mjera

Slovačka, Slovenija i Češka naredile su obavezu nošenja maski u javnim prostorima.

Posebno impresionira češka revnost u provođenju nove mjere. Kada se grupa nudista okupila na jezeru za vrijeme neuobičajeno toplog vremena prošlog vikenda, policija im je naredila da pokriju - usta.

- Građani mogu biti bez odjeće na mjestima gdje je to dozvoljeno, ali moraju imati pokrivena usta – izjavila je za list "Police Weekly" Marketa Janovska, portparol policije. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.