TERORIZAM Kazna smanjena na sedam godina

Izlazi li ubica na slobodu: Sud ukinuo smrtnu kaznu osuđenom za ubistvo Danijela Perla

Izvještaj koji je objavio "Pearl Project" na Univerzitetu "Georgetown", navodi da su u zatvoru pogrešne osobe

Avaz.ba
02.04.2020 14:45

Advokat Naved potvrdio odluku

Foto: AFP

Pakistanski sud ukinuo je smrtnu kaznu za teroristu Ahmeda Omara Saeda Šeika (Ahmed Omar Saeed Sheikh), koji je prethodno osuđen za ubistvo američkog novinara Danijela Perla (Daniel Pearl) 2002. godine.

Šeikov branilac Kavja Naved (Khawja Naveed) rekao je za AFP da je kazna njegovom klijentu smanjena na sedam godina zatvora.

- Budući da je Šeik u zatvoru od 2002. godine, očekivalo se da će biti pušten, ali sud još nije izdao to naređenje - dodao je Naved.

Perl (38) bio je šef biroa za Južnu Aziju za "The Wall Street Journal" kad su ga 2002. godine oteli i obezglavili u Karačiju dok je istraživao priču o islamskim militantima, prenosi AFP.

  • Šeik: Sud još nije izdao naređenje o puštanju
    Šeik: Sud još nije izdao naređenje o puštanju Foto: AFP

Šeik je uhapšen 2002. i antiteroristički sud osudio ga je na smrt, dok je troje drugooptuženih dobilo doživotnu zatvorsku kaznu. No, u januaru 2011. izvještaj koji je objavio "Pearl Project" na Univerzitetu "Georgetown", navodi da su pogrešne osobe osuđene za Perlovo ubistvo.

Istraga koju su vodili Perlova prijateljica i bivša kolegica Asra Nomani te profesori s Univerziteta, utvrdila je da je reportera ubio Halid Šeik Mohamad (Khalid Sheikh Mohammad), navodni tvorac napada od 11. septembra 2001., a ne osuđeni Šeik.

Mohamad, poznatiji kao KSM, uhapšen je 2003. godine u Pakistanu i zatočen je u zatvoru Gvantanamo. Američki psiholog, koji je razgovarao s KSM-om, izjavio je da mu je zatvorenik rekao da je ubio Perla.

Komentari

NA VRH