TEORIJE ZAVJERE

Ruske i kineske dezinformacije o koronavirusu

Kina i Rusija koriste širenje novog koronavirusa kako bi provele kampanje dezinformacija nastojeći dovesti u sumnju način na koji SAD postupaju s krizom

Rusija i Kina, kao i Iran, znatno su povećale svoju distribuciju dezinformacija. Agencije

Avaz.ba

2.4.2020

Širenjem neistina o koronavirusu Kina i Rusija nastoje produbiti strah od pandemije, izazvati paniku i nepovjerenje na Zapadu te odvratiti pažnju od njihovih vlastitih borbi s epidemijom, pišu svjetski mediji.

Kina i Rusija koriste širenje novog koronavirusa kako bi provele kampanje dezinformacija nastojeći dovesti u sumnju način na koji SAD postupaju s krizom i odvratiti pažnju od njihovih borbi s pandemijom, tvrde američki obavještajni zvaničnici i diplomati, napisao je "The New York Times". 


Rusija i Kina, kao i Iran, znatno su povećale svoju distribuciju dezinformacija. Agencije

Rusija i Kina, kao i Iran, znatno su povećale svoju distribuciju dezinformacija o koronavirusu od januara, čak ponavljajući i pojačavajući tuđu propagandu i neistine, izjavila je Lea Gabrijel (Gabrielle), koordinatorica Centra za globalni angažman pri Stejt departmentu. 

Gabrijel kaže da je taktika Rusije da puste lažnu poruku koju Kinezi i Iranci pokupe i promoviraju, a zatim će se u Rusiji plasirati kineska ili iranska verzija poruke kako bi izgledali kao novi podaci koji su nezavisno nastali negdje drugo.

Iako Kina ima dugu historiju propagande, rijetko je trošila ogromne resurse na teorije zavjere. 

No, to se promijenilo tokom pandemije, ističe NYT, dodajući da su u visoko koordiniranoj kampanji kineski zvaničnici i institucije proširili razgovore usredotočene na dvije naracije: da su Sjedinjene Američke Države krive za porijeklo virusa i da je Komunistička partija uspješno suzbila virus nakon teške borbe, potvrđujući superiornost kineskog sistema.

Pogrešno upravljanje krizom

Kineski početni neuspjesi u borbi protiv virusa spriječili su vladu u Pekingu da pokrene propagandnu kampanju o promociji vlastitih dostignuća, prisilivši je da prihvati dezinformacije ruskog stila, rekao je Metju Krenig (Matthew Kroenig), bivši zvaničnik CIA-e i autor nove knjige o rastućoj konkurenciji između Kine i Sjedinjenih Država, "Povratak rivala velikih sila".

- Dio razloga zbog kojeg Kinezi kopiraju ruski način je taj što su pogrešno upravljali krizom - rekao je Krenig.

Jedinica za dezinformacije Evropske unije tvrdi da je Rusija preusmjerila svoje propagandne napore ka Evropi i prema NATO-u šireći teorije zavjere o koronavirusu, dok američki zvaničnici tvrde da web-stranice usklađene s Kremljom trguju teorijama zavjere radi širenja straha u Evropi i političkih podjela u Sjedinjenim Državama, napisao je NYT.

Lavina čarobnjaštva

Brzinu širenja koronavirusa svijetom nadmašila je zasljepljujuća lavina čarobnjaštva i propagande na društvenim mrežama, a veliki dio njih navodno potječe iz Rusije, napisao je urednički tim "The Washington Posta".

Portparol EU rekao je da se Moskva "igra ljudskim životima”, dok je ruski portparol Dmitrij Peskov odbacio te navode kao "rezultat antiruske opsesije". No, ističe urednički tim "The Washington Posta", u širenju neistina o korona virusu, Rusija nije jedini prestupnik.

Uznemireni neosnovanim nagađanjima i lažima, američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti molili su javnost da to ne dijele na društvenim mrežama. 

Nažalost, kako ukazuje "The Washington Post", rusko uplitanje u američke izbore 2016. pokazalo je da je Amerika plodno tlo za takve informativne ratove.

Kampanja protiv Poljske

"The Wall Street Journal" prenosi komentar Stanislava Žarina, portparola poljske službe za sigurnost, koji tvrdi da je posljednjih dana Poljska pogođena s dvije dezinformacione kampanje povezane s pandemijom te da Rusija koristi lažne vijesti da bi oklevetala Poljsku i izazvala destabilizaciju Evrope. 

Otprilike u isto vrijeme, 23. marta, poljsko-italijanski odnosi bili su meta još jedne akcije kampanje dezinformacijama, navodi autor komentara kojeg objavljuje "The Wall Street Journal". 

Aleksej Puškov, ruski senator i bivši predsjednik Odbora za međunarodna pitanja u Dumi, napisao je da je Poljska zatvorila svoj zračni prostor ruskom avionu koji isporučuje pomoć Italiji. Tvrdio je da je odluka Poljske primorala avion da krene obilaznim putem, odgađajući isporuku medicinske opreme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.