PRVI SLUČAJ Novi zakon stupa na snagu 1. maja

Kineski grad Šenzen zabranio prodaju i konzumiranje mesa pasa i mačaka

Odobrena upotreba medvjeđe žuči za liječenje bolesnika koji boluju od Covida-19

Avaz.ba
02.04.2020 14:14

Trideset miliona pasa godišnje bude konzumirano širom Azije

Foto: Ilustracija

Šenzen je postao prvi kineski grad koji je zabranio prodaju i konzumiranje mesa pasa i mačaka. To je uslijedilo nakon izbijanja pandemije koronavirusa, koje je povezano s konzumiranjem mesa divljači, zbog čega su kineske vlasti zabranile prodaju i konzumiranje divljih životinja. 

Šenzen je otišao korak dalje i čak zabranio jedenje pasa i mačaka. Novi zakon stupa na snagu 1. maja, prenio je BBC.

Trideset miliona pasa godišnje bude konzumirano širom Azije, saopćila je organizacija za zaštitu životinja "Humane Society International" (HSI).

  • Većina Kineza ne osjeća želju da jede takvo meso
    Većina Kineza ne osjeća želju da jede takvo meso Foto: Ilustracija

No, praksa jedenja psećeg mesa u Kini nije tako česta. Većina Kineza nikada to nije učinila i kažu da ne osjećaju želju da jedu takvo meso. 

- Psi i mačke kao kućni ljubimci uspostavili su mnogo bliži odnos s ljudima nego sve ostale životinje, a zabrana konzumiranja pasa i mačaka i drugih kućnih ljubimaca uobičajena je praksa u razvijenim zemljama i Hong Kongu i Tajvanu. Ta zabrana je, također, u skladu s duhom ljudske civilizacije - saopćila je gradska vlast Šenzena. 

No, u isto vrijeme kad je donijela ovu odluku, Kina je, također, odobrila upotrebu medvjeđe žuči za liječenje bolesnika koji boluju od Covida-19.

Medvjeđa žuč, probavna tekućina koja se ekstrahuje iz živih medvjeda u zatočeništvu, odavno se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Aktivni sastojak ursodeoksikolna kiselina koristi se za otapanje žučnih kamenaca i liječenje bolesti jetre. Ali, nema dokaza da je djelotvoran protiv koronavirusa, dok je proces vađenja probavne tekućine bolan i mučan za te životinje.

NA VRH