ODLUKE

Bit će posla: Njemačka ipak prima sezonske radnike

Vlasti su sedmicu dana nakon uvođenja zabrane, ipak dozvolile dolazak 80.000 radnika

Poljoprivreda ne smije da ispašta. Ilustracija

Avaz.ba

2.4.2020

Njemačka je ponovno dozvolila ulazak u zemlju sezonskim radnicima u poljoprivredi nakon što je poljoprivredni sektor upozorio na moguć prekid opskrbe hranom.  Vlasti su stoga, sedmicu dana nakon uvođenja zabrane, ipak dozvolile dolazak 80.000 radnika. 

Ovo je dobra vijest za naše poljoprivrednike. Žetva ne čeka, niti sjetva - rekla je njemačka ministrica poljoprivrede Julija Klokner (Julia Klockner), a prenosi FT. 

Horst Sehofer (Seehofer), njemački ministar unutrašnjih poslova, rekao je kako država i ekonomija moraju nastaviti unatoč pandemiji i da je danas pronađeno rješenje koje će osigurati žetvu, ali istovremeno nastaviti štititi zdravlje stanovništva. 

Prema novoj odredbi, njemačke farme moći će u aprilu i maju dovesti ukupno 80.000 radnika. Dodatno, vlada traži da farme zaposle još 20.000 radnika koji su trenutno nezaposleni u Njemačkoj, koji su studenti ili tražitelji azila. Procjenjuje da će poljoprivrednicima tokom narednih mjeseci trebati najmanje 100.000 dodatnih radnika.

Budući da je šengenska zona službeno zatvorena za strance barem do sredine aprila, mnogi migranti neće moći otputovati u odabrane zemlje na poslove koje su planirali za proljeće i ljeto. 

Zemlje poput Francuske, Velike Britanije i Španije planiraju u poljoprivredni sektor uključiti što više domaćih radnika. Francuska vlada postavila je web-stranicu na kojoj se s poljoprivrednicima povezuju djelatnici koji su nedavno dobili otkaz u turističkom sektoru. No, tek treba vidjeti hoće li biti dovoljno domaćih radnika za sve potrebne poslove. 

Samo u Francuskoj, tokom sezone berbe potrebno je 800.000 sezonskih radnika, a oko dvije trećine njih dolazi iz inozemstva. Njemačka se obično oslanja na 300.000 sezonskih radnika godišnje koji dolaze iz istočne Evrope. U Veliku Britaniju godišnje dođe između 70.000 i 80.000 radnika, većinom iz Rumunije i Bugarske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.