PANDEMIJA

Ujedinjeni narodi pozvali na saradnju svih zemalja u borbi protiv koronavirusa

Apelu se nisu pridružile Rusija, Centralnoafrička Republika, Kuba, Nikaragva i Venecuela

Skupština UN-a. EPA

Avaz.ba

3.4.2020

Skupština Ujedinjenih naroda prihvatila je konsenzusom rezoluciju u kojoj poziva na međunarodnu saradnju i na multilateralizam u borbi protiv koronavirusa, što je prvi tekst UN-a otkako je počela pandemija.

Rezolucija, kojoj se drugačijim tekstom pokušala usprotiviti Rusija uz podršku još četiri zemlje, naglašava i "potrebu za potpunim poštivanjem ljudskih prava" i osuđuje "svaki oblik diskriminacije, rasizma i ksenofobije u odgovoru na pandemiju".

Tekst insistira na centralnoj ulozi Ujedinjenih naroda u zdravstvenoj i ekonomskoj krizi koja je postala globalna.


Rusija traži ukidanje sankcija

Rezoluciju, koju je prihvatila Opća skupština, iniciralo je šest zemalja: Švicarska, Indonezija, Singapur, Norveška, Lihtenštajn i Gana, a na kraju je podržalo 188 od 193 države, izvijestili su diplomati. 

Apelu se nisu pridružile Rusija, Centralnoafrička Republika, Kuba, Nikaragva i Venecuela. Te su zemlje podržale drugačiji tekst deklaracije, koji je predložila Moskva u kojemu se također poziva na saradnju, ali se uključuje i jasan zahtjev za općim ukidanjem međunarodnih sankcija. Pogođena tim mjerama zbog sukoba s Ukrajinom, Rusija smatra da one koče borbu protiv pandemije.

Do danas se Vijeće sigurnosti nije uspjelo dogovoriti oko teksta. Avaz

Nije obavezujuća

Evropska unija, Velika Britanija i Ukrajina, uz ostale, u četvrtak su intervenirale kako bi se blokiralo prihvaćanje takve deklaracije koja je također trebala biti prihvaćena konsenzusom.

Za razliku od rezolucija Vijeća sigurnosti, one koje prihvaća Opća skupština nisu obvezujuće, ali imaju političku snagu s obzirom na broj zemalja koji ih prihvaća.

Do danas se Vijeće sigurnosti nije uspjelo dogovoriti oko teksta, premda je bilo nekoliko pokušaja i to zbog suprotstavljenih stajališta Kine i SAD, koji je želio naglasiti porijeklo virusa.

Stalni članovi Vijeća sigurnosti s pravom veta, Kina i Rusija, oklijevaju pristati na to da se Vijeće sigurnosti, zaduženo za mir i sigurnost u svijetu, bavi pitanjem koje je do sada bilo isključivo zdravstveno i ekonomsko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.