VUHAN

Kina se vraća u normalu, ali mnogi sumnjaju da je stvarno došlo do smanjenja zaraze

U gradu od 11 miliona stanovnika, od 25. januara nisu se obavljale sahrane

Može li se vjerovati tamošnjim službenim brojkama. AFP

Avaz.ba

3.4.2020

Dok se SAD i ostatak svijeta bori protiv pandemije koronavirusa uvodeći različite do sada nezamislive restrikcije, Kina se polako počinje otvarati, piše CNN.

Polako prestaju biti na snazi restrikcije o putovanjima diljem zemlje. A sljedećeg tjedna stanovnicima Vuhana, gdje je virus prvi put otkriven, bit će nakon više od dva mjeseca dozvoljeno napustiti grad. I dok Kina okreće novu stranicu u borbi protiv koronavirusa, otvaraju se pitanja o tome može li se vjerovati tamošnjim službenim brojkama o zaraženima te je li najgore uistinu prošlo.


Oštro negiraju navode da su lažirali podatke o zaraženima

Hua Čuning, portparolka ministratsva vanjskih poslova Kine, jučer je ljuto negirala špekulacije o lažiranju podataka o zaraženima, navodeći kako je njena zemlja “otvoreno, transparentno i pravovremeno pružala informacije svijetu”. 

- Kad je riječ o sigurnosti međunarodnog javnog zdravlja, trebali bi slušati Svjetsku zdravstvenu organizaciju i stručnjake epidemiologe, a ne neke političare koji ionako uvijek lažu - rekla je Hua te dodala kako je i Svjetska zdravstvena organizacija negirala špekulacije o tome da je Kina bila netransparentna s podacima.

Optužila je i SAD da nastoji prebaciti krivnju zbog ozbiljne situacije u kojoj se nalaze.  

- Nadam se da neće više gubiti vrijeme te da će se fokusirati na borbu protiv pandemije i spašavanje života Amerikanaca - rekla je govoreći o američkim političarima.


Optužili SAD da nastoje prebaciti krivnju. AFP

Caixin, vodeći kineski magazin za ekonomiju, već ranije je objavio kako je u Vuhan poslano hiljade više urni nego što je službeni broj onih preminulih od zaraze koronavirusom. Ipak, u ovom gradu od 11 miliona stanovnika, od 25. januara nisu se obavljale sahrane.

Tako je vjerojatno da je dio urni bio namijenjen i za one koji su umrli od nečeg drugog, a ne koronavirusa. 

Uz to, CNN je u januaru iz Vuhana izvještavao kako se službene brojke ne slažu sa stanjem na terenu. Ipak, dio neslaganja može se pripisati i nečemu s čime se bore mnoge zemlje - nedostatku testova. 


Brojne promjene ne idu u prilog

Kineske vlasti već ranije su negirale sve spekulacije o tome da njihovi podaci nisu tačni. Oni stalno ponavljaju i statističke podatke o broju oporavljenih, ističući da je od oko 82.000 oboljelih, oko 76.000 preživjelo.

U prilog tim tvrdnjama, međutim, ne idu brojne promjene koje su kineske vlasti radile prikupljajući podatke o zaraženima. Naime, tek ove sedmice nakon pritisaka, vlasti su počele objavljivati podatke o slučajevima oboljelih koji nisu pokazivali simptome. Mnogi zaraženi ne moraju nužno znati da su bolesni, no mogu širiti virus na druge.

To je dovelo do bojazni o mogućem drugom valu zaraze u Kini pošto ljudi ponovo počinju putovati zemljom te se pokušavaju vratiti na posao. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.