COVID-19

Bajden pozvao Trampa da ublaži sankcije i pomogne Iranu u jeku pandemije

U periodu globalnih kriza, SAD trebaju priteći u pomoć onima koji su u opasnosti i kojima je ta pomoć potrebna

Džo Bajden. AFP

Fena

3.4.2020

Vodeći pretendent za predsjedničkog kandidata iz reda Demokratske stranke Džo Bajden (Joe Biden) pozvao je administraciju američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da ublaži sankcije Iranu u jeku pandemije COVID-19.

Bivši potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bajden poručio je da je potrebno pomoći Iranu i drugim zemljama koje su najteže pogođene pandemijom koronavirusa.

- U periodu globalnih kriza, SAD trebaju priteći u pomoć onima koji su u opasnosti i kojima je ta pomoć potrebna. Mi smo takvi i takvi smo i bili. Nasuprot ove smrtonosne pandemije, koja ne poznaje granice, SAD trebaju vidjeti kako mogu pomoći najteže pogođenim zemljama, uključujući i Iran - poručio je Bajden u saopćenju.


Donald Tramp. AFP

Bajden je pozvao Trampovu administraciju da dozvoli firmama da uvoze lijekove i medicinsku opremu u Iran i da se Iranu omogući pristup međunarodnim bankama i transportnim kompanijama. 

- S iranskim vlastima možemo imati mnoga neslaganja, ali bi humano i ispravno bilo da se postupi tako. Iran bi, u znak dobre volje, mogao pustiti pritvorene američke državljane - poručio je Bajden.

Iran zbog američkih sankcija ima poteškoće u nabavci potrebne medicinske opreme i lijekova nužnih za liječenje zaraženih i prevenciju širenja virusa.

U Iranu je koronavirusom zaraženo 50.468 ljudi. Umrlo je 3.160 oboljelih, a izliječeno je 16.711.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.